Čelnici DPS-a čestitaju, Medojević kaže: Sada je i Srbija dobila svoj DPS

“U Srbiji se događa ono što se dešavalo 2001. godine kada je Milo Đukanović postao apsolutni vladar Crne Gore”
20 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2014. 12:05h

Srbija je predala vlast u ruke jednom čovjeku, a predsjednik Srpske napredne stranke (SNS)Aleksandar Vučić postao je jedina adresa na kojoj će tajkuni i kriminalci moći da ostvare svoje interese, ocijenio je član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Komentarišući rezultate izbora u Srbiji, na kojima je SNS osvojila više od 48 odsto glasova i apsolutnu vlast, Medojević je upozorio da je Srbija “izgubila opoziciju.

“Naprednjaci su na dobrom putu da postanu srbijanski DPS. To zapravo i nije stranka, jer se sve svodi na jednog čovjeka. Kada znamo da u Srbiji još nemamo izgrađene nezavisne institucije, jasno je da će jedan čovjek imati svu moć, i postati jedina adresa na kojoj će tajkuni i kriminalci ostvarivati svoje interese”, kazao je Medojević.

On smatra da je opasno što će sva moć biti koncentrisana u rukama jednog čovjeka, navodeći da ta praksa nestaje i u Crnoj Gori “kojom jedan političar vlada više od dvije decenije”.

“U Srbiji se događa ono što se dešavalo 2001. godine kada je Milo Đukanović postao apsolutni vladar Crne Gore. Razlika je u tome što je Đukanović odlazeći političar, a Vučić tek preuzima kormilo”, kazao je Medojević.

Naprednjaci su na vanrednim izborima osvojili 156 poslaničkih mjesta u državnom parlamentu, dok je Socijalistička partija Srbije dobila 44 mjesta. Nova demokratska stranka Borisa Tadića osvojila je 18 poslaničkih mjesta, a Demokratska stranka 17. Izlaznost na nedjeljnim izborima bila je 57 odsto.

Uprkos tome što su u Novoj srpskoj demokratiji, jednoj od najvećih članica Demokratskog fronta, prvi čestitali Vučiću, Medojević tvrdi da su naprednjaci na izborima zloupotrebljavali državne resurse i da je sprovođen metod “sigurnog glasa”.

“Imate paradoksalnu situaciju da je u Crnoj Gori sada bolje stanje, jer imamo alternativu vlasti. Mi imamo opoziciju, respektabilne NVO i nezavisne medije koji su spremni da se suprotstave jednoumlju. U Srbiji toga više nema”

“Imate paradoksalnu situaciju da je u Crnoj Gori sada bolje stanje, jer imamo alternativu vlasti. Mi imamo opoziciju, respektabilne NVO i nezavisne medije koji su spremni da se suprotstave jednoumlju. U Srbiji toga više nema”.

U SNP su pozdravili pobjedu naprednjaka, navodeći da se radi o slobodno izraženoj volji građana jer niko od učesnika nije imao prigovore na regularnost izbora. Dok u SNP-u smatraju da će Vučić nastaviti da radi na poboljšanju odnosa sa Crnom Gorom, u SDP-u očekuju da nastavi evropskim putem.

“U Narodnoj skupštini biće delegirani poslanici partija koje se zalažu za ulazak u EU i razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa zemljama iz okruženja. Sigurni smo da odnose dviju susjednih zemalja treba razvijati na obostranu korist”, navode u SDP-u.

Portprol DPS-a Časlav Vešović je kazao da očekuje jačanje odnosa Crne Gore i Srbije, navodeći da su dvije vlade pokazale da međusobno uvažavaju državne integritete.

“Vjerujemo da kvalitetnom saradnjom možemo stvoriti uslove za veći kvalitet života građana i Crne Gore i Srbije”, kazao je Vešović.

Bonus video: