Lukšić otvorio konzulat Crne Gore u Iskenderunu

Lukšić je izrazio očekivanje da će Konzulat u Iskenderunu biti kanal komunikacije sa crnogorskim državljanima u Turskoj
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2014. 11:13h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić posjetio je juče Republiku Tursku i tom prilikom otvorio Konzulat Crne Gore u Iskenderunu, sa počasnim konzulom Šerifom Tosjalijem na čelu, i konzularnom nadležnošću za region Hataj, odnosno za opštine Hataj, Osmanije, Adana i Mersin.

Lukšić je na ceremoniji otvaranja Konzulata Crne Gore u Iskenderunu istakao da je ovo treći konzulat sa počasnim konzulom na čelu koji Crna Gora otvara u Republici Turskoj, što je najbolji pokazatelj značaja koji Crna Gora pridaje učvršćivanju saradnje i prijateljskih veza sa Turskom.

“Povezivanju i boljem razumijevanju naših zemalja u velikoj mjeri doprinose aktivnosti koje sprovodimo u domenu kuture, prosvjete i nauke. Na ovaj način valorizujemo naše kulturne i naučne potencijale i otvaramo prostor za otkrivanje brojnih srodnih elemenata u kulturama Crne Gore i Turske, u našim jezicima, muzici i običajima, koji su rezultat višestrukih ukrštanja kroz istoriju. Vjerujem da je ovo jedan od razloga što se, iz godine u godinu, sve veći broj studenata iz Crne Gore odlučuje za školovanje na turskim univerzitetima, i siguran sam da će za one koji budu dolazili u region Hataj, ovaj Konzulat biti važna adresa za podršku i pomoć u godinama koje su pred nama“, kazao je Lukšić na ceremoniji otvaranja.

Lukšić je izrazio očekivanje da će Konzulat u Iskenderunu biti kanal komunikacije sa mnogobrojnom crnogorskom iseljeničkom zajednicom u Turskoj, te da će imati posredničku ulogu u snaženju veza naših iseljenika sa matičnom državom i podsticanju očuvanja i promocije crnogorske kulture, tradicije i jezika u Turskoj.

Počasni konzul Crne Gore Šerif Tosjali je, u svom obraćanju na ceremoniji otvaranja Konzulata, izrazio je spremnost da predano radi na daljem učvršćivanju odnosa dvije zemlje, kao i na povezivanju brojne crnogorske iseljeničke zajednice u Turskoj sa matičnom državom.

Galerija

Bonus video: