Odakle novac koji su aktivisti DPS-a dijelili na izborima u Beranama

Na zaplijenjenim spiskovima se nalaze osobe koje su navodnim potpisima potvrdile da su primile novac da bi glasale
122 pregleda 22 komentar(a)
Berane novac, Foto: Facebook/Zdravo Berane
Berane novac, Foto: Facebook/Zdravo Berane
Ažurirano: 15.03.2014. 15:33h

Funkcioner DF Milutin Đukanović pozvao je tužilaštvo da ispita porijeklo novca koji su aktivisti DPS-a dijelili na izborima u Beranama. On je upozorio da su spiskovi koje su aktivisti koalicije “Zdravo Berane” zaplijenili u improvizovanim štabovima DPS-a pokazali da je skoro polovina građana za vladajuću partiju glasala zbog novca.

“Ako na samo dva biračka mjesta imate preko 300 ljudi koji su uzeli novac da bi glasali, jasno je koliko su velike razmjere izborne krađe. Prema toj računici polovina glasača je uzela jednokratnu pomoć ili su im isplaćeni fiktivni putni troškovi u zamjenu za glas. Tužilaštvo mora ispitati porijeklo novca koji je dijeljen i procesuirati one koji su dijelili, ali i građane koji su uzeli novac”, kazao je Đukanović.

Na zaplijenjenim spiskovima se nalaze osobe koje su navodnim potpisima potvrdile da su primile novac da bi glasale. Na spiskovima se nalaze i brojevi mobilnih telefona i potpisi Beranaca koji su na dan izbora navodno preuzeli od 25 do 50 eura. Neki od njih, poput Muške Đukić, tvrdili su da su im potpisi falsifikovani. Da su dobili novac demantovali su i Esat Kastrat, Redžep Suljević i Igor Ćulafić. I Harun Mučić, otac Almedine Mučić demantovao je da je ona ikada radila u bolnici, navodeći da ona već šest mjeseci radi na brodu i da mu nije jasno kako se njeno ime našlo na spisku DPS-a na kojem se navodi da je za njeno navodno zapošljavanje “posredovao Reško”.

O čemu ćute i opozicija i vlast: Pronašli i stotine eura u štabu DPS-a >>>

Đukanović tvrdi da to ukazuje da su aktivisti DPS-a između sebe dijelili novac namijenjen za kupovinu glasova. “To samo pokazuje kolike su razmjere korupcije među njima, ali o tome neka brinu čelnici DPS-a. Javna je tajna bila da se glasovi kupuju i da se zloupotrebljavaju državni resursi zarad izbornih pobjeda. Ovolike razmjere samo pokazuje u kakvim uslovima se održavaju izbori”. Đukanović ne vjeruje da će tužilaštvo reagovati, iako ima dovoljno dokaza da pokrene istragu. “Oni ne vide krivična djela jer im je tako naređeno. Do sada nijesu ispitivali zloupotrebe”, kazao je on.

DPS sad traži hitnu istragu

Predsjedništvo DPS-a pozvalo je sinoć nadležne organe da sprovedu efikasnu istragu o obijanju njihovih kancelarija u noći između 4. i 5. marta.

”Treba istražiti napade u privatnim kućama koji su se dogodili 9. marta i dati odgovore javnosti o autentičnosti ukradenog materijala naših aktivista koji danima objavljuju pojedini mediji, a koje svakodnevno demantuju građani sa spornih spiskova”, navode u DPS-u.

Bonus video: