Kamp o NATO-u u Čanju: Među i predavačima i Veljović

Medojević je kazao i da je Crnoj Gori potrebna reforma bezbjednosnih službi
115 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: ALFA Centar
Veselin Veljović, Foto: ALFA Centar
Ažurirano: 14.03.2014. 20:30h

ALFA Centar organizovao dvodnevni forum sa crnogorskim učesnicima kampa REACT od 2008 do 2013. godine. Forum je okupio 90 REACT alumnista koji su razgovarali o potrebi jačanja javne podrške NATO članstvu.

Prvog dana foruma o evroatlantskom putu Crne Gore sa učesnicima su razgovarali: Glavni administrator Opštine Bar, Zoran Radojičić, predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, predsjednik Pozitivne, Darko Pajović i savjetnik predsjednika države za bezbjednost i odbrane, Veselin Veljović. O potrebi jačanja javne debate o članstvu u NATO govorili su Barbora Maronkova iz NATO Odsjeka za javnu diplomatiju i Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA Centra.

Nebojša Medojević je kazao da se njegova partija zalaže da Crna Gora postane članica NATO-a, ali da se o tom pitanju odlučuje na referendumu. On je poručio da se o ulasku u NATO mora odlučivati na referendum zbog činjenice da je taj savez bombardovao Crnu Goru. Bombardovanje je, kako je kazao, ”rana kojoj treba vremena da zaliječi”.

Medojević je ocijenio da je krajnje vrijeme da se crnogorska Vlada odluči da li je za Sjedinjene Države, ili je njen glavni spoljno-politički prioritet odnos sa Rusijom.

Funkcioner Fronta je kazao i da je Crnoj Gori potrebna reforma bezbjednosnih službi, koja se mora završiti prije učlanjenja.

”Pritisak NATO-a da država mora da reformiše bezbjednosne službe je razlog zbog kojeg građani trebaju da budu za ulazak u taj savez”, rekao je Medojević

”Pritisak NATO-a da država mora da reformiše bezbjednosne službe je razlog zbog kojeg građani trebaju da budu za ulazak u taj savez”, rekao je Medojević.

Lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, kazao da njegova stranka ne bježi da se o ulasku u NATO odlučuje na referendumu, ali da je mnogo racionalnije to uraditi u parlamentu.

”Nijesmo za to da parlament odlučuje ako nema dovoljne podrške naroda, ako postoji konsenzus ne bježimo od referenduma, ali smatram da je mnogo racionalnije da parlament odlučuje o ulasku države u NATO”, rekao je on.

Pajović je najavio da će Pozitivna pokrenuti mini kampanju u kojoj će pokušati da približi građanima zbog čega je dobro da Crna Gora bude u Alijansi. Pajović je ponovio da se njegova stranka zalaže za ulazak u NATO zbog bezbjednosti regiona. On je rekao da je politika 1990-ih bila suluda i pogubna i da je zbog toga NATO bombardovao bivšu zemlju.

Direktor Alfa centra, organizatora REACT Foruma, Aleksandar Dedović, rekao je da sa građanima treba pričati otvoreno, kako bi shvatili šta znače NATO integracije. On je ocijenio da je NATO jedini način da se za Crnu Goru obezbijedi trajna sigurnost.

”Debata o NATO-u se pojačava i nadamo se da će to dovesti do do članstva u tom svaezu, bez obzira na koji način se o tome donese odluka”, rekao je Dedović.

Drugog dana Foruma, alumnisti će usvojiti Proglas o potrebi jačanja debate o članstvu u NATO.

Bonus video: