MVPEI protiv krimskog referenduma: Mimo međunarodnog prava i zakona

„Crna Gora ističe zabrinutost zbog odsustva intenzivnog dijaloga"
0 komentar(a)
Ukrajina vojnici, Foto: Reuters
Ukrajina vojnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2014. 19:09h

Crna Gora je zabrinuta zbog najave promjene statusa Krima, i poziva na obnovu dijaloga i uzdržanost od jednostranih poteza koji mogu samo doprinijeti daljoj eskalaciji krize i podizanju tenzija, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

„Imajući u vidu namjeru održavanja referenduma o nezavisnosti Krima i reakcije cjelokupne međunarodne zajednice, uključujući Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i G7, Crna Gora ističe zabrinutost zbog najave promjene statusa Krima i poziva na uzdržavanje od jednostranih poteza“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da jednostrani potezi mogu samo doprinijeti daljoj eskalaciji krize i podizanju tenzija, što može dodatno da pogorša ekonomske prilike i uspori oporavak ekonomije.

Iz MVPEI su upozorili da održavanje referenduma nije u skladu sa međunarodnim pravom i zakonima Ukrajine, i on kao takav ne bi proizveo pravne posljedice, niti bi bio priznat, a doveo bi do pogoršanja situacije u zemlji i ugrozio međunarodno-pravni poredak i sistem.

„Crna Gora ističe zabrinutost zbog odsustva intenzivnog dijaloga, poziva na njegovu obnovu uz posredovanje međunarodne zajednice i na uzdržavanje od akata koji ne doprinose očuvanju mira i bezbjednosti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: