Fišer: Ako nas prisluškujete, prestanite

Fišer je kazao da “špijuniranja prijatelja od zemlje koja čeli da uđe u EU i NATO nije dobra ideja
32 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 10:46h

Ambasador Njemačke Pius Fišer kazao je da je za sve članice EU veoma važno da se u Crnoj Gori ne ponovi afera “Snimak” i da nijesu zadovoljni kako su institucije odgovorile na tu aferu.

On je, gostujući u emisji “Načisto” TV Vijesti, govoreći o zbivanjima u Beranama, naglasio kako su predstavnicima političkih partija iz EU više puta skretali pažnju na opasnosti od zloupotreba državnih resursa u stranačke svrhe.

Uz napomenu da nije upoznat sa detaljima o onom ešta s edešavalo u Beranama Fišer je rekao da “svaka partija ima svoje spiskove ljudi, ali ako su to spiskovi sa novčanim iznosima i potpisima kojima potvrđuju da su primili parte, to bi trebalo da bude predmet istrage pravosudnih organa”.

“Uslovi u kojima se održavaju izbori na parlamentarnom i na opštinskom nivou treba da budu fer i da pruže jednake šanse svim političkim snagama da se predstave biračkom tijelu”, kazao je Fišer. On je rekao da to nije samo zahtjev postavljen od birokratije EU, već je to izuzetno važno pitanje. “Određene izjave sa partijskih sastanaka nije trebalo da ikada budu izrečene kao što je 'za jednog zaposlenog četiri glasa'. Čak i da nijedna od ovih radnji nikada nije izvršena ipak ove rasprave govore o mentalitetu i načinu razmišljanja koji su u suprotnosti sa našim razumijevanjem vladavine prava”.

On smatra da činjenica da je opozicija pobijedila u Beranama, kao i da je kolacija u Ulcinju formirana bez DPS-a, dokaz da postoje alternative i da su promjene putem izbora moguće. To što se to već nije desilo na nacionalnom nivou, prema njemu, nije samo posljedica sveobuhvatne vladavine DPS-a, već je posljedica podjela u opoziciji, koja još nije uspjela da ponudi adekvatnu alternativu.

“Ono što se dešava sa slučajevima Zavala i Šarić, koji su vraćeni na početak, pokazuje da nemamo nijedan slučaj korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou koji su procesuirani u Crnoj Gori. Očigledno je da su učinjene ozbiljne greške u sudskom procesu koje otvaraju pitanje ili nekompetentnosti ili namjernog nečinjenja”, kazao je Šifer.

On je rekao da je zabrinjavajuće što nijedan slučaj napada na novinare i imovinu medija nije riješen.

“Ono što se dešava sa slučajevima Zavala i Šarić, koji su vraćeni na početak, pokazuje da nemamo nijedan slučaj korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou koji su procesuirani u Crnoj Gori. Očigledno je da su učinjene ozbiljne greške u sudskom procesu koje otvaraju pitanje ili nekompetentnosti ili namjernog nečinjenja”

Komentarišući opasku Đukanovića da su u to uključeni i iljudi koji su dio sistema, Fišer je rekao da je ta opaska “definitvno interesantna”.

“Moguće da postoje određeni krugovi unutar sistema koji stoje iza toga i zbog toga je joša značajnije da s eotkrije koji su to ljudi”.

Na dio izvještaja Stejt dipartmenta o prisluškivanjuzopozicionara, kritičara režima i ambasadora, Fišer je kazao da “špijuniranja prijatelja od zemlje koja čeli da uđe u EU i NATO nije dobra ideja”.

“Apelovao bih da ako su određene stvari urađene, ili se planiraju, da je bolje to prekinuti. Naravno mi ne spavamo i bolje je stati sa time”, kazao je Fišer.

On rekao da se iz stava članova Vlade može zaključiti da je učlanjenje u NATO najvažniji cilj Vlade, ali i da “možda određeni političari unutra DPS-a nisu dovoljno ubijeđeni da je to pravi izbor za Crnu Goru”.

“Jasno je da su za NATO DPS, SDP, Pozitivna i PzP, SNP je možda podijeljena, neki privatno kažu da su za. Ta pratija nema jasnu liniju. Dakle, većina partija i dvije trećine poslanika je za NATO, ali ako pitate ljude na ulici, onda je podrška mnogo manja. To pokazuje da postoji jaz između parlamenta i glasačkog tijela”

Komentarišući Đukanovićevu tezu o “parlamentarnoj diktaturi”. Fišer je katzao da “parlament uvijek predstavlja suverenu vlast i može da vrši takvu vrstu dikatature”.

“Gradnja autoputa je politički potreban projekat i imaće ekonomski efekat, ali da li će to biti dovoljno i za povrat 800 miliona eura kredita. Ja sumnjam da ćete ako gradite autoput sa četiri trake od Podgorice do Kolašina, tj od niotkuda do nikuda, moći da vratite investiciju. javni dug može porasti značajno"

“Gradnja autoputa je politički potreban projekat i imaće ekonomski efekat, ali da li će to biti dovoljno i za povrat 800 miliona eura kredita. Ja sumnjam da ćete ako gradite autoput sa četiri trake od Podgorice do Kolašina, tj od niotkuda do nikuda, moći da vratite investiciju. javni dug može porasti značajno. To je i procjena Svjetske banke i zato je povukla ponudu da obezbijedi 50 miliona kredita za Crnu Goru. Ukupna zaduženost Crne Gore za samo sedam godina je više nego duplirana, a na to dodajte i zaduženost opština i javnih preduzeća. Mi ne želimo još jednu Grčku ili Kipar i ne želimo da dođemo u situaciju da spašavamoi Crnu Gora prije nego što postane članica EU”, poručio je Fišer.

Galerija

Bonus video: