Pavlović: Budvanska afera pokušaj skretanja pažnje sa izbora u Beranama

Pavlović je kazao da PzP očekuje da EU i NATO ne dozvole da im Đukanović "još jednom zamaže oči"
102 pregleda 10 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2014. 11:05h

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović je ocijenio da je afera "Maine/Košljun" samo reakcija premijera Mila Đukanovića na pobjedu koalicije "Zdravo Berane".

"Urgentni cilj je da se pažnja javnosti skrene sa izbornog debakla DPS-a i sa dobro dokumentovanog kriminala u kome su uhvaćeni (Svetozar) Marović, (Tarzan) Milošević, (Miodrag) Radunović, (Vuka) Golubović i (Budimir) Dabetić. Namjena afere "Maine/Košljun”, koja je ranije dogovorena u samom vrhu DPS-a, bila je da bude nova Zavala – nova tužilačko-sudska farsa za briselske i NATO gledaoce. Izborni debakl DPS-a u Beranama je samo ubrzao njeno aktiviranje", navodi se u saopštenju Pavlovića.

On je kazao da PzP očekuje da EU i NATO ne dozvole da im Đukanović "još jednom zamaže oči", i da će Brisel i Vašington posvetiti dužnu pažnju "organizovanom kriminalnom poduhvatu u kome je DPS uhvaćen u Beranama".

"Ustavno pravo slobodnog izbora bilo je snažno i masovno narušeno u Beranama, a netransformisana partijska policija ne samo da nije reagovala na naše precizne informacije o vršenju krivičnih djela, već je te nezakonitosti tolerisala, omogućavala, a u pojedinim slučajevima je čak i štitila njihove izvršioce. Stoga je apsolutno neophodno da ministar Konjević i Unutrašnja kontrola UP hitno pristupe čišćenju unutar CB Berane. Čišćenju policijske jedinice čiji su pripadnici prednjačili po tzv. prekoračenju ovlašćenja, i u čijoj se zoni nadležnosti nalazi granični pojas prema Kosovu. Unutar koga se, da se podsjetimo, zadnjih godina dešavao prekogranični kriminal koji se pominje čak i u Izvještaju Stejt departmenta", navodi se u saopštenju.

Pavlović se nadam i da je Duško Marković u međuvremenu stigao da pogleda Izvještaj, te da resorni ppredsjednik Vlade neće oćutati ovo dešavanje u Beranama.

"Očekujem da se proevropski ministar pravde slaže da je hitno privođenje, zadržavanje i procesuiranje rukovodilaca izborne krađe u Beranama upravo ono što Brisel očekuje od nas, kada je u pitanju vladavina prava i izgradnja povjerenja u izborni proces. Takođe očekujem da se ovaj veliki poklonik atlantskih integracija slaže sa stavom da se baš uklanjanjem partijskih policajaca iz CB Berane, uklanjanjem kriminalaca iz bezbjednosnih, i uklanjanjem Roćenovih kadrova iz obavještajnih struktura – ispunjavaju zahtjevi koje pred nas postavlja Vašington", navodi Pavlović.

PZP, kako se dodaje, očekuje da će Brisel i Vašington nastaviti da principijelno insistiraju na korjenitoj transformaciji crnogorskih bezbjednosno-obavještajnih struktura.

"Koje su pod snažnim uticajem DPS-a, regionalne mafije i antievropskih interesa. Zato očekujemo da će EU i NATO snažno podržati naše zahtjeve da se hitno istraže i sudski procesuiraju glavni akteri izbornog kriminala u Beranama. Očekujemo njihovu podršku našim zahtjevima da se odmah uklone partijski policajci iz CB Berane, kao i svi pripadnici ANB-a i VCG koji su bili angažovani u nečasnom i nezakonitom poslu kupovine glasova.", zakjlučuje se u saopštenju.

Bonus video: