Medojević: Politička korupcija dokazana, tužilaštvo na potezu

"U Beranama se pokazalo da DPS brutano zloupotrebljava i diskriminiše najsiromašnije slojeve"
50 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2014. 18:02h

"Politička korupcija u Beranama dokazana je i na potezu je tužilaštvo", kazao je funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević, navodeći da će državni organi u okviru poglavlja 23 i 24 morati da objasne zašto ne postupaju po zakonu.

On je na konferenciji Demokratkog fronta na temu političke korupcije na izborima u Beranama, rekao da je o događajima u izbornom danu međunarodna zajednica detaljno informisana.

"I sasvim sigurno da će i u svijetlu onog što Evropa očekuje u okviru poglavlja 23 i 24, a ovo je ta dokazana politička korpucija i državni organi morati da objasne zašto ne postupaju po zakonu, ako ne budu postupali, a nadam se da će ovog puta morati", rekao je on.

Medojević je kazao da su dešavanja u Beranama nastavak afere Snimak, i da je to omogućilo nepostupanje nadležnih, kao i blaga reakcija međunarodne zajednice i Evropske unije.

"Demokratska partija socijalista (DPS) je ohrabrena i na izborima u Mojkovcu i na Cetinju, gdje je dodatno zloupotrebljavala državne resurse, i metodama ucjena i pritiska dolazila do većina na tim izborima. U Beranama se brutalno ponovio taj scenario, i tada se dokazalo da DPS teško može da nosi epitet demokratske partije", rekao je Medojević.

"Naši aktivisti radili posao državnih organa"

Ta stranka, kako je naveo Medojević, već duži period svjesno obavlja nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava Ustavni poredak države.

"Hrabrom akcijom našim aktivista Beranci su radili posao džavnih organa, kada su dobili saznanja da je doško do teških krivičnih djela kupovine glasov novcem nepoznatog porijekla", rekao je Medojević.

On je podsjetio da su on i poslanik Fronta Zoran Miljanić zatražili da ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević pokrene postupak unutrašnje kontrole postupanja načelnika beranskog Centra bezbjednosti Veselina Krgovića na dan izbora u tom gradu.

Miljanić smatra da će se, kada neko zbog 25 ili 50 eura dobije zatvrosku kaznu od godinu, “onaj drugi dobro razmisliti da li će tako postupiti na narednim izborima”

Prema njegovim riječima, Front će se nakon pobjede u Beranama boriti za demokratiju u Crnoj Gori i prikupiti sve indicije i dokaze o zloupotrebama i o tome obavještavati nadležne.

"Imamo indicije i da su neke starješine vojske, što je zakonom zabranjeno, učestvovali u kampanji DPS-a, o tome ćemo komunicirati sa ministrom odbrane", dodao je Medojević.

On je ponovio da će insistirati do kraja na reakciji tužioca.

Medojević je najavio da će se obratiti i Ombudsmanu, koji, kako je rekao, mora da otvori pitanje teške zloupotrebe posebno socijalno ugroženih i manjina.

"U Beranama se pokazalo da DPS brutano zloupotrebljava i diskriminiše najsiromašnije slojeve, one ljude koji su njihovom politikom ostali bez radnih mjesta, i dovedeni u ponižavajući položaj", kazao je on.

Insistiraće na striktnom poštovanju zakona

Miljanić je rekao da su osiromašeni građani postali lak plijen manipulatora i da se zato prodaju od 20 do 200 eura.

"Ipak ćemo insistirati na striktnom poštovanju zakona i podržati sve inicijative da se protiv svih koji su i uzeli i davali novac podnesu krivične prijave, i da se svi procesuiraju, jer jedino na taj način možemo spriječiti da se ovo dalje ponavlja", naveo je on.

Miljanić smatra da će se, kada neko zbog 25 ili 50 eura dobije zatvrosku kaznu od godinu, “onaj drugi dobro razmisliti da li će tako postupiti na narednim izborima”.

"Svi ti ljudi, koje mi toliko i ne krivimo, jer su krivi organizatori i podstrekivači koji su dali novac, ti će ljudi biti zaštićeni kad kažu ko im je novac dao, ko ih je nagovarao i ko je sa njima manipulisao", dodao je on.

Miljanić je kazao da je na biračkom mjestu koje broji 900 birača, potplaćeno njih 300, "možete misliti koliko bi DPS stvarno imala glasova na samom biralištu".

Živković: Pola Vlade na dan izbora bilo u Beranama

Funkcioner Fronta Radojica Živković kazao je da se na malu i osiromašenu beransku varoš sručila sila vlasti, da je pola Vlade na dan izbora bilo u Beranama.

"Sve što su mogli uradili su, a mi smo imali dojave o tome. Samim tim što su raspisali izbore posebno znali smo da hoće da nas ponize, kupe i obrukaju i pobijede neragularno. Da su regularno radili ne bi imali deset mandata, a da mi nismo uradili ovo što smo uradili imali bi 20", rekao je on.

Živković je podsjetio da su predstavnici međunarodne zajednice do sada uvijek tražili dokaze za navode o zloupotrebama.

"Znali smo da moramo nabaviti dokaze. Nudili smo načelnika centra bezbjednosti da uzme dokaze, naveli smo imena i adrese onih gdje ih mogu naći ali nijesu htjeli to da urade. Mi smo morali da uzmemo te dokaze, otišli su momci bez ikakve tuče i vike. Nijesu ih baš dobrovoljno dali, ali smo ih mi uzeli", pojasnio je Živković.

Na komentare DPS-a da su u pitanju lažne optužbe, a sa druge strane na optužbe da im je opozicija uzela dokumenta Živković je kazao “ne znam kako, ako smo uzeli dokumenta, ona mogu biti lažna”.

"Odgovaraće vrh DPS-a, ministri, bivši predsjednik Skupštine koji je zadnjih 20 dana živio u Beranama, i koji je sve organizovao, oni treba da kažu odakle im novac - da li je iz crnih fondova, inostranstva ili je novac građana. To neka odrade državni organi a nama je bitno da nam je akcija uspjela", zaključio je Živković.

Upitani postoji li mogućnost da tužilac ne prihvati dokaze Fronta, i ako DPS bude insistirao da su pribavljeni protivzakonitim aktom, Žiković je kazao da će ih, "ako ih ne prihvati ovaj, prihvatiti neki naredni tužilac “.

Dabetić: Odbornički kandidati DF-a su nasilni

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Berane, Budimir Dabetić, u reakciji je naveo da je njego jedini odgovor na, kako je kazao, sve neistine koje iznosi bivši poslanik Radojica Živković jeste da ne može da vjerujem da ljudi, koji žele biti predstavnici naroda, "tako bezočno pokušavaju da sakriju istinu o nasilju njihovih odborničkih kandidata".

"Ne mogu da vjerujem da bivši poslanik nema toliko odgovornosti da se suprostavi povređivanju njegovih sugrađana. Gospodin Živković dobro zna da aktivisti DPS-a nijesu dijelili novac na dan izbora, nego da su trpjeli fizičko nasilje od političkih predstavnika SNP-DF koalicije", navodi se u Dabetićevom reagovanju koje je proslijedio DPS.

"Umjesto što optužuje bilo bi elementarno korektno da se izvini svojim komšijama, naročito što su za metu napada izabrali predstavnike manjinskih naroda i pokazali da nijesu odustali od svoje političke ideologije koja bi željela da ruši temelje građanske Crne Gore", zaključio je Dabetić.

Galerija

Bonus video: