DF prihvatio amandman BS, ali da važi od 1. novembra

"Bojim se samo sada da DPS-u ne budu problematični rokovi, ali da ne budem maliciozan sačekaćemo ipak njihovo izjašnjenje", rekao je Danilović
27 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2014. 14:29h

Demokratskom frontu (DF) prihvatljiv je amandman Bošnjačke stranke (BS) na zakon o izboru odbornika i poslanika o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou, pod uslovom da on važi od 1. novembra, saopštio je šef poslaničkog kluba tog saveza Goran Danilović.

Amandmanom manjinskih stranaka predviđena je afirmativna akcija za narode koji čine do 15 odsto stanovništva na lokalnom i državnom nivou.

"DF je prihvatio amandman Bošnjačke stranke, kojim se rješava problem njihovih političkih prava na lokalnom nivou, a vjerovali smo da se time rješava problem Demokratske partije socijalista (DPS) da podrži izborni zakon", kazao je Danilović novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

Prema njegovim riječima, DF je tražio da bude vraćen zakon u proceduru koji je dobio 43 glasa poslanika, uz amandman afirmativne akcije na lokalnom nivou i rok važenja od 1. novembra.

"Želio sam danas da potpišem predlog tog zakona sa svima koji eventualno podržavaju takvo rješenje. U ovom trenutku sam sam. Mislim da će mnogima biti jasno da ovdje imamo jednu prilčno nekorektnu igru", rekao je Danilović.

On smatra da je BS prihvatila meritum, time što će, kako je objasnio, tražiti sastanak stranačkih organa da vide da li je za njih prihvatljivo da amandman važi od 1. novembra.

DPS je saopštila da će sačekati izjašnjavanje manjinskih partija.

"Bojim se samo sada da DPS-u ne budu problematični rokovi, ali da ne budem maliciozan sačekaćemo ipak njihovo izjašnjenje", dodao je Danilović.

Na pitanje novinara koji je krajni rok da zakon bude usvojen u parlamentu, Danilović je kazao da je rok narednih nekoliko dana, ukoliko, kako je naveo, predsjednik Crne Gore raspiše lokalne izbore.

Danilović je najavio da će se DF vratiti u poslaničke klupe onog trenutka kada na dnevnom redu bude predlog zakona o izboru odbornika i poslanika sa amandmanom koji se tiče afirmativne akcije, navodeći da će tada doći da glasaju i nakon toga nastaviti da rade.

On je kazao da će naredna sjednica Kolegijuma biti nakon sjednice organa manjinskih partija, navodeći da će tada DPS dati svoj stav.

Mustafić: Treba težiti mogućem kompromisu

Poslanik BS Suljo Mustafić kazao je da je Danilović u ime DF-a dao predlog koji, kako je naveo, može značiti put kampromisa, a vezan je za odloženi rok primjene zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na afirmativnu akciju.

"Mi smo kazali da prije nego što budemo razgovarali dalje o ovom predlogu moramo obaviti unutarpartijske konsultacije i sa kolegema koje su potpisale amandman iz Hrvatske građanske inicijative i albanskih partija, da bismo nakon toga imali usaglašen stav sa tim pitanjem", rekao je Mustafić.

On smatra da treba težiti mogućem kompromisu, jer je svima u parlamentu, kako je kazao, važno da zakon o izboru odbornika i poslanika bude usvojen, "i da to ne bude dalja prepreka za dalje uspostavljanje povjerenja".

Upitan kada će donijeti konačan stav o predlogu DF-a, Mustafić je kazao da nema rokova preciziranih tačno.

"Mislim da nam je svima važno da znamo da postoje rokovi za utvrđivanje lokalnih izbora i da negdje u okvirima tih rokova se moramo kretati i mi koji unutar političkih subjekata donosimo neke odluke“, zaključio je Mustafić.

Galerija

Bonus video: