Nuhodžić: U kolektivnom sistemu bezbjednosti izazovi se lakše prevazilaze

On je naglasio da je NATO najbolji i najisplativiji okvir u kome Crna Gora može obezbijediti trajnu bezbjednost, stabilnost...
52 pregleda 4 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2014. 18:18h

NATO je najbolji i najisplativiji okvir u kojem Crna Gora može obezbijediti trajnu bezbjednost, stabilnost, teritorijalni i državni integritet, a u kolektivnom sistemu izazovi se lakše prevazilaze, poručeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanik DPS-a, Mevludin Nuhodžić, razgovarao je danas u Plavu sa članovima Opštinskog odbora DPS Plav u proširenom sastavu, u okviru akcionog plana kampanje o članstvu Crne Gore u NATO.

Nuhodžić je naglasio da je NATO najbolji i najisplativiji okvir u kome Crna Gora može obezbijediti trajnu bezbjednost, stabilnost, teritorijalni i državni integritet.

Prema nejgovim riječima, članstvom u ovom savezu država stiče jednak tretman sa najrazvijenijim državama svijeta i ravnopravno učestvuje u donošenju svih odluka koje se tiču aktivnosti u NATO.

„U kolektivnom sistemu bezbjednosti, kakav je NATO savez, mnogo je lakše suprotstaviti se različitim izazovima na planu bezbednosti, od turbulentnog regionalnog okruženja do sajberterorizma, jer će Crna Gora imati na raspolaganju sve resurse kojima raspolaže i alijansa“, kazao je Nuhodžić.

On je poručio da NATO nije samo vojni, već i snažan ekonomski savez, koji svojim članicama obezbjeđuje stabilnost kao neizostavan faktor dugoročnog državnog razvoja i uliva povjerenje investitorima

„Naš proces ispunjavanja NATO standarda teče uporedo sa procesom pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i ti su procesi komplementarni, posebno u ključnim tačkama koje se odnose na bezbjednost, vladavinu prava i unapređenje demokratije“, poručio je Nuhodžić.

U tom smislu, dodao je, za sve je važno da se dosegnu ti standardi i omogući njihovo puno uvažavanje, „a to ćemo najbolje postići učlanjenjem u asocijacije kao što su NATO i EU“.

„Svakako, izvjesno članstvo u NATO će u značajnoj mjeri olakšati i pristupanje EU“, kazao je Nuhodić.

On je dodao da vojna neutralnost nije prihvatljiva opcija za državu poput Crne Gore jer bi to, kako je obrazložio, bilo višestruko skuplje opredjeljenje, sa glomaznom vojnom strukturom i obaveznim služenjem vojnog roka, a bez trajne garancije bezbjednosti kakvu omogućava članstvo u NATO.

„Porast podrške javnosti članstvu Crne Gore u NATO je rezultat otvorenog dijaloga koji se vodi sa građanima i treba dalje predano raditi na svim pitanjima koja su u interesu javnosti, kako bismo postigli društveni konsenzus i o ovom dugoročnom državnom interesu“, zaključio je Nuhodžić.

Bonus video: