Ministri Kolašina gledali nijesu

Kao da je pitati za račun neumjesno, iz Vlade su odbili da saopšte građanima koliko su ih ovog vikenda koštali
39 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2014. 12:50h

"Nije se ni poznalo da su ovdje”, kazao je vlasnik jednog kolašinskog restorana nakon dvodnevnog boravka članova Vlade u njegovom gradu.

Nijedan od ministara nije tokom petka veče i subote prošetao kolašinskim ulicama, mada su, prema nezvaničnim informacijama iz Opštine, lokalni funkcioneri to očekivali.

Lideri kolašinske lokalne vlasti su smatrali da bi bilo zgodno ako bi bar nekoliko članova Vlade prošetalo gradom i porazgovaralo sa građanima.

Taj predlog, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, premijer Milo Đukanović nije ni uzeo u razmatranje, iako je jedan od zvaničnih razloga putujuće vlade, da se približi građanima.

„Mnogo smo planirali. Prvo da nekoliko ministara nađe vremena da porazgovara sa građanima, a zatim i da posjete institucije iz svog resora. Već u petak veče nam je saopšteno da to neće biti moguće”, kazao je lokalni funkcioner DPS-a koji je tražio da mu se ne objavljuje ime.

Kusovac je u neformalnom razgovoru sa novinarima kazao da je „premijer naručio samo jednu kafu"

Rekama za propali grad

Izuzetak je napravio samo ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, koji je u petak porazgovarao sa predstavnicima invalida rada sa sjevera i radnicima hotela 'Lipka“.

Kolašinski ugostitelji kažu da je bilo najava kako će tokom pauze za ručak ministri, a možda i premijer, proći kroz grad.

„Pa, nadali smo se. Boravak Vlade u Kolašinu sam doživio kao jaku reklamu za ovaj propali grad. Nadao sam se da će svratiti. Tako su rekli iz Opštine”, rekao je vlasnik kafića.

Vlada je u petak veče radila do kasno, a u subotu do 19 sati i 30 minuta. Na konferenciji za novinare je saopšteno da su napravili samo jednu pauzu od pola sata.

Šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac nije otkrio koliko je koštao boravak Vlade u najluksuznijem hotelu na sjeveru. On je novinarsko pitanje o tome koliko je koštao aranžman u hotelu „Bjanka“ nazvao banalizacijom važnih tema na kojima su tokom dva dana radili.

„Ako vam kažem da je u ovoj sali popijeno 90 kafa i 216 bočica vode, onda sam rekao i koliko se ozbiljno radilo. Vi znate da svaka grupa gostiju ovdje ima popuste i to nijesu sume kakve su kolale medijima“, rekao je on.

Prema nezvaničnim informacijama, vrhovni činovnici izvršne vlasti nisu mnogo koristili ni usluge rum servisa.

Kusovac je u neformalnom razgovoru sa novinarima kazao da je „premijer naručio samo jednu kafu, a da su mnogi ministri željeli sami da plate svoje piće.“

Ministar zdravlja Miodrag Raunović kazao je da je rad u Kolašinu imao više prednosti, i da je prilikom redovnih sjednica nemoguća posvećenost kakvu su njegove kolege imale tokom petka i subote.

Kad čujete zaključke...

Radunović je izbjegao da odgovori na pitanje na koji je način održavanje sjednice u toj varoši postignut cilj „prezentovanja Vladine politike i približavanja građanima“.

„Ovo je dobra praksa. Imali smo samo pola sata pauze tokom cijelog dana, jer smo se usredsredili na tri ključna elementa reformi“, rekao je on.

Kusovac je kazao da ministri nijesu koristili bazene i saune, već vrijedno radili.

„Kada čujete zaključke na sjednici Vlade u četvrtak biće jasno koliko smo ovdje vrijedno i ozbiljno radili na važnim temama“, istakao je on.

Reforme u oblasti zdravstva, obrazovni sistem i Opšti kolektivni ugovor bile su glavne teme.

Ostalo je nejasno i da li su svi ministri sinoć napustili hotel.

Dok su na recepciji novinarima nezvanično kazali da će „većina napustiti svoje sobe“, Kusovac je rekao da će svi autobusom zajedno za Podgoricu.

Autobus kojim su došli članovi Vlade do 21 sat nije krenuo s parkinga hotela.

Od sinoć su i Kolašinci mogli ponovo u hotel. Zabrana ulaska za sve, osim gostiju „Bjanke“, važila je od petka u podne.

Krivokapić iz Pariza nije zakasnio na autobus

Uz mnogo manje pompe od svojih kolega iz izvršne vlasti, poslanici vladajuće koalicije krenuli su juče put Kolašina na tematsku sjednicu Vlade.

Prevozno sredstvo bilo je isto kao i za članove Vlade, autobus kompanije “Gardašević”.

Poslanicima se pridružio i šef parlamenta Ranko Krivokapić koji je u petak boravio u posjeti Parizu.

Galerija

Bonus video: