SA KANCELARKOM RAZGOVARAO SAMO NA SAMITIMA

Merkel zaobilazi Đukanovića

Premijer Marković će u petak boraviti u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, a prema očekivanjima na sastanku će biti razgovora o izgledima Crne Gore za pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i o problemu migracija. Iz kabineta predsjednika Crne Gore tvrde da se time nastavlja kontinuirana saradnja Crne Gore i Njemačke
306 pregleda 25 komentar(a)
Milo Đukanovi, Angela Merkel, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanovi, Angela Merkel, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.01.2019. 22:05h

Predsjednik Vlade Duško Marković je drugi crnogorski premijer koji je pozvan u zvaničnu posjetu Njemačkoj nakon proglašenja nezavisnosti 2006. godine. Za razliku od Markovića i Igora Lukšića, koji je kao predsjednik Vlade bio gost Angele Merkel, Milo Đukanović je tokom premijerskog mandata sa njemačkom kancelarkom razgovarao samo na međunarodnim samitima.

Marković će u petak boraviti u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, a prema očekivanjima na sastanku će biti razgovora o izgledima Crne Gore za pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i o problemu migracija. Iz kabineta predsjednika Crne Gore tvrde da se time nastavlja kontinuirana saradnja Crne Gore i Njemačke.

"Predsjednikovi kontakti sa Njemačkom datiraju još od vremena kada je Gerhard Šreder bio kancelar, sa kojim se često sretao u nimalo lakim vremenima.
 Posjeta Lukšića, kada je bio premijer, kao i predstojeća posjeta premijera Markovića, su na liniji kontinuirane podrške Berlina državnoj politici Crne Gore, koju personifikuje predsjednik Đukanović", kazali su iz Đukanovićevog kabineta odgovarajući na pitanje "Vijesti" zašto tokom premijerskih mandata nije imao bilateralne sastanke sa šefovima država najvećih članica EU, a posebno sa Merkelovom.

Đukanović se sa Merkel sreo još dok je bila lider opozicije. Više puta sa kancelarkom se sreo na multilateralnim sastancima, a bilateralu sa njom je imao na samitu NATO u Varšavi”, kazali su iz Đukanovićevog kabineta

Prije Markovića, Igor Lukšić je bio jedini crnogorski premijer koji je pozvan u zvaničnu posjetu Berlinu. Merkel je 2011. godine pozvala Lukšića mjesec nakon što je na čelu Vlade zamijenio Đukanovića, koji se iz izvršne vlasti povukao dugi put u karijeri. Iako je tokom političke karijere sedam puta bio na mjestu premijera, Merkelova nikada nije zvala Đukanovića u posjetu Njemačkoj, niti je posjetila Crnu Goru. Đukanović je, kao premijer, posjetio Njemačku u maju 2015, ali se nije sastao sa njemačkom kancelarkom.

Umjesto toga bio je gost Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga, a tokom posjete, razgovarao je sa tadašnjim šefom diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom. Sa Merkelovom je razgovarao na samitu Zapadnobalkanske šestorke u Berlinu i samitu NATO u Varšavi prošle godine. U Đukanovićevom kabinetu navode da je on kao premijer imao brojne susrete sa zvaničnicima najznačajnijih evropskih država, navodeći da su sve drugo "tendenciozne insinuacije". Oni su podsjetili da je Đukanović predsjednički mandat započeo zvaničnom posjetom Briselu, gdje je imao susrete sa čelnim ljudima EU i NATO, kao i da je bio u bilateralnoj posjeti Italiji.

Gotovo da nema značajnijeg evropskog i svjetskog zvaničnika sa kojim se Đukanović nije sretao u raznim etapama. Podsjećanja radi, Đukanović je predao aplikaciju za članstvo u EU u Jelisejskoj palati tadašnjem francuskom predsjedniku Nikolasu Sarkoziju, a Francusku je zvanično posjetio na poziv njegovog nasljednika Fransoa Olanda. Veoma važnu posjetu Njemačkoj imao je na poziv Štajnmajera, sadasnjeg predsjednika Njemačke, kada se odlučivalo o pozivu Crnoj Gori za članstvo u NATO. Tada je sreo i mnoge uticajne poslanike iz partije Angele Merkel. Sa Merkel se sreo još dok je bila lider opozicije. Više puta se sa kancelarkom sreo na multilateralnim sastancima, a bilateralu sa njom je imao na samitu NATO u Varšavi", kazali su iz Đukanovićevog kabineta.

Sa Markovićem o EU i migrantima

Iz Vlade su kazali da će posjeta Njemačkoj biti prilika za razmjenu mišljenja na temu bilateralnih odnosa, posebno privredne razmjene ove dvije države. Rečeno je i da će razgovori biti prilika i za razmjenu mišljenja o ekonomskoj saradnji država Zapadnog Balkana, naročito u okviru Berlinskog procesa, kao i o evropskim integracijama Crne Gore.

“Iako Vlada još nije objavila program posjete, očekuje se da dvoje zvaničnika razgovaraju o tome kako će se mala jadranska država baviti ilegalnom migracijom nakon što su pojedine članice EU tražile zatvaranje tzv. balkanske rute za migrante i izbjeglice”, navodi portal “Balkan insight”.