U praksi i dalje tradicionalna shvatanja uloge žene

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak poručila je da je ravnopravnost žena i muškaraca nedovojivi dio korpusa ljudskih prava
228 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 12:32h

U Crnoj Gori je dosta urađeno na zaokruživanju zakonodavnog okvira koji garantuje jednake šanse i mogućnosti za oba pola, ali u praksi postoje tradicionalna shvatanja pozicije i uloge žene u porodici i društvu, poručeno je na zasjedanju Ženskog parlamenta. Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak poručila je da je ravnopravnost žena i muškaraca nedovojivi dio korpusa ljudskih prava i da predstavlja ključni element u reformskim procesima i podrazumijeva unaprijeđenje položaja žena u svim oblastima privatnog i javnog života."U Crnoj Gori je u proteklom periodu dosta urađeno na zaokruživanju zakonodavnog okvira koji garantuje jednake šanse i mogućnosti za oba pola, međutim, u praksi se još srijećemo sa tradicionalnim shvatanjem pozicije i uloge žene u porodici i društvu", kazala je ona. Prema riječima Drobnjak, u proteklim godinama sprovedene su značajne aktivnosti na polju suzbijanja nasilja nad ženama i na osnaživanju učešća žena u javnom i političkom životu i mehanizama na lokalnom nivou.

Kako je navela, urađeno je dosta i na podsticanju ženskog preduzetništva, iniciranju aktivnosti u cilju unaprijeđenja položaja žena na selu, unaprijeđenju položaja žena iz romske i egipćanske populacije, kao i na osnaživanju učešća muškaraca u porodičnim obavezama."No, mora se još puno raditi na adekvatnoj primjeni usvojenih zakonskih normi", poručila je Drobnjak. Ona je citirala generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), Ban Ki Muna, koji je svim ženama na planeti poručio da ostvarivanje ljudskih prava i jednakost nije san, već dužnost vlade, UN i svakog ljudskog bića."Kad se kaže 8. mart, prvo se pomisli na tone cvijeća koje se tog dana poklanjaju, pa su mnoge žene zaboravile izvorne razloge i vrijednosti proslave tog dana. Osmi mart nije datum kad muškarci treba da poklone cvijet ženama kao polu, već i žene ženama treba da poklone cvijet, kao simboličan čin podržavanja dugotrajne, teške i i dalje nezavršene borbe za ravnopravnost žena", rekla je Drobnjak. Kako je kazala, 8. mart je dan kad se cvijeće poklanja i time se kaže »I ja sam za našu borbu za žensku ravnopravnost«."Sve dok se ne postigne ravnopravnost žena i omogući razvoj njihovih potencijala, biće nemoguće riješiti najveće društvene, ekonomske i političke probleme, jer, kao što se kaže u poruci UN, ravnopravnost za žene je napredak za sve", poručila je Drobnjak.

Šturanović: Puna podrška Skupštine Potpredsjednik Skupštine, Željko Šturanović, zahvalio je na radu poslanicama koje, kako je rekao, pored poteškoća, korak po korak mijenjaju ulogu žena, kako u politici tako i u društvu u cjelini. On je podsjetio da ženski parlament jednom godišnje, povodom 8. marta, organizuje Odbor za rodnu ravnopravnost u cilju promocije ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori.

Šturanović je naveo da se slaveći 8. mart slave dostignuća žena i kao podsjećanje na one koje su revolucionarnim putem izborile prava koja se danas slave, poput prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, dostojanstven život. "Opredjeljujući se za put evropskih i evroatlantskih integracija, kao okvir za ukupan demokratski i ekonomski razvoj države, Crna Gora preduzima neophodne mjere kako bi se postigla ravnopravnost u društvu i time ostvario politički, ekonomsk i kulturni i socijalni razvoj", rekao je Šturanović.Prema njegovim riječima, uspostavljen je snažan zakonodavni okvir kad je u pitanju ravnopravnost žena i muškaraca."Postoje i dalje žrtve seksualnog i porodičnog nasilja, žene u prosjeku primaju niže plate u prosjeku od muškaraca i susreću se sa diskriminaciji na radnom mejstu", rekao je Šturanović.Danas, kako je naveo, žene postavljanjem pitanja Vladi, osim što vrše kontrolnu ulogu ukazuju na područje kojem treba posvetiti posebu pažnju u poštovanju rodne ravnopravnosti. On je rekao da će Skupština pružati punu podršku Odboru za rodnu ravnopravnost i drugim tijelima i posvetiti pažnju nadzoru aktivnosti organa institucijau njihovoj zaštiti."Pokažimo civilizacijsku zrelost poštovanjem slobode ljudskih prava a posebno ženskih time što ćemo biti na nivou izuzetaka incidenata koje ćemo tako lakše rješavati", poručio je Šturanović.

Galerija

Bonus video: