Marković: Vijeće će uskladiti rad bezbjednosnih službi

Marković je kazao da je pored formiranja tijela pojačane norme koje se odnose na neposrednu međresornu saradnju
77 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2014. 17:48h

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila predlog Zakona o osnovama bezbjednosnog sektora Crne Gore prvenstveno sa ciljem usklađivanja djelovanja obavještajno-bezbjednosnog sektora i tim Zakonom predviđeno je formiranje Vijeća za nacionalnu bezbjednost koje će na političkom nivou usklađivati rad organa koji čine taj sektor i Biroa zaduženog za koordinaciju aktivnosti obavještajno-bezbjednosnog sektora, saopštio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Marković je kazao da je pored formiranja tijela pojačane norme koje se odnose na neposrednu međresornu saradnju u oblasti bezbjednosti. On je dodao da su u odnosu na predlog zakona koji je došao na sjednicu napravljene su korekcije.

“Prva korekcija je da koordinatora Biroa za koordinaciju bira Vijeće za nacionalnu bezbjednost na predlog predsjednika Vijeća, u odnosu na ranije rješenje gdje je koordinatora određivao Savjet za nacionalnu bezbjednost na predlog predsjednika VIjeća. Sastav biroa dopunjen direktorima Uprave carina i Poreske uprave” kazao je Marković.

On je naveo da su rezultati analize koja je prethodila izradi ovog akta pokazali da podaci koje prikupljaju i kojima se bave organi bezbjedonosnim pitanjima nisu u punoj mjeri valorizovani.

“U cilju zaštite interesa nacionalne bezbjednosti zakonom je predviđeno formiranje nacionalnih koordinirajućih tijela koja treba da doprinesu uvezanosti organa koji sa različitih aspekata i sa različitim ovlašćenjima se bave poslovima bezbjednosti i odbrane kako bi se došlo do pune valorizacije obavještajnih podatka” rekao je Marković.

Upitan da li će prihvatiti funkciju šefa Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Marković je kazao da je to hipotetičko pitanje i da njega neće odgovoriti. “Postoji zakonom predviđena procedura i zakonom je definisano da koordinator dolazi iz sastava Vijeća i vidjećemo kakvo će orpedjeljenje biti i predsjednika vijeća” rekao je on.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila odluku kojm se formira Savjet za vladavinu prava koji će nadgledat uspješnost i kvalitet sprovođenja akcionih planova za poglavlja 23 i 24 kao i sve onoga što se dotiče vladavine prava u pregovaračkom procesu sa EU.

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Pejović kazao je da je to tijelo formirano da bi se na najbolji način suočili sa onim što su izazovi u sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

“Savjet će raditi intenzoivno kako bi koordinirao sve ono što se radi u oblasti u kojoj imamo preko 40 resora. Rad i sastav će biti tretirani posebnom odlukom Vlade” kazao je Pejović na konferenciji za novinare. On je kazao da je odlukama Vlade pjačana nadležnost radnih grupa za poglavlja 23 i 24 i da je Komisija za evropske integracije ažurirana novim imenima.

Bonus video: