Demokratski front potvrdio da neće prisustvovati kolegijumu Skupštine

Iz DF su podsjetili da su spremni da učestvuje u rješenju ustavnog pitanja afirmativne akcije
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2014. 17:24h

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) u kolegijumu Skupštine neće se pojaviti na sjednici.

Predsjedništvo DF je saopštilo i da se "stiče utisak", da je sjednicu inicirala Bošnjačka stranka.

"Naš stav je poznat od ranije i nepromijenjen je: DF će učestvovati u radu kolegijuma koji će razmatrati samo jednu tačku dnevnog reda, afirmativna akcija na lokalnom nivou u okviru Zakona o izboru odbornika i poslanika, pod uslovom da DPS uputi jasnu javnu poruku da će podržati Zakon. Pored domaće javnosti, to očekuju i relevantne međunarodne adrese".

U saopštenju se dodaje da DF ne prihvata ni scenario po kojemu bi trebalo ponovo da se otvara rasprava oko normi zakona za koji je glasala apsolutna većina poslanika.

"Vjerujemo da predsjednik parlamenta, koji saziva kolegijum po inicijativama drugih ili na vlastiti zahtjev, može doprinijeti rješavanju problema koji je uzrokovao duboku političko-parlamentarnu krizu. Istovremeno smo ubijeđeni da će Krivokapić pronaći način da objasni premijeru Đukanoviću, inače svom koalicionom partneru, kako je neophodno da DPS uputi javne garancije da će Zakon o izboru odbornika i poslanika dobiti njihovu podršku. Takav redosled poteza je neophodan da građani ponovo ne bi bili obmanuti", navodi se u saopštenju.

Iz DF su podsjetili da su spremni da učestvuje u rješenju ustavnog pitanja afirmativne akcije, "koju je godinama ignorisala upravo DPS, sada navodna zaštitnica prava manjina".

Simović: Razgovorom do rješenja

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je DF da dođe na Kolegijum o izbornom zakonu kako bi, uz stavove ostalih političkih subjekata došli do zajedničkog rješenja po tom pitanju.

Kolegijum predsjednika Skupštine trebalo bi sjutra, na zahtjev Bošnjačke stranke, da raspravlja o afirmativnoj akciji za manjinske nacionalne zajednice na lokalnom nivou.

Predsjednik Kluba poslanika DPS-a, Milutin Simović reagovao je povodom medijskih poziva DF-a za stav o izbornom zakonu.

"Uz puno uvažavanje medija i njihove uloge, ipak je neuobičajeno da se putem medija šalju takve i slične poruke. Traže se stavovi parlamentarne partije, postavljaju se ultimatumi. Preporučujem efikasniji način da se sazna stav DPS-a a to je da se dođe i da se razgovara na kolegijumu", poručio je Simović.

On je ponovio stavove te partije o izbornom zakonu.

"Kao što znate, prihvatili smo da se kao jedino preostalo pitanje razmatra pitanje afirmativne akcije na lokalnom nivou. Očekujući da će i svi ostali politički subjekti iskazati svoj pozitivan odnos prema potrebi da se pitanje afirmativne akcije riješi u skladu sa Ustavom i u skladu sa najboljom evropskom praksom", naveo je Simović.

Njega, kako je rekao, zanima zašto se ne žele čuti takve poruke.

Prema nejgovim riječima, poziv koji se upućuje DPS-u preko medija izgleda kao kucanje na otvorena vrata.

"Dođite, razgovarajmo i dogovorimo se. U DPS-u ćete imati konstruktivnog partnera da u okviru institucija dođemo do novog izbornog zakona koji će biti u skladu sa Ustavom Crne Gore", zaključio je Simović.

Bonus video: