Krivokapić u Češkoj: Ne moramo se graničiti da bi bili u dobrim odnosima

“Plišana revolucija iz 1989. godine i crnogorski referendum o nezavisnosti 2006. godine dokazali su najveće dostignuće za svaki narod"
3 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Češka, Foto: Gov.me
Ranko Krivokapić, Češka, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.03.2014. 15:29h

Istorijska bliskost Crne Gore i Češke najbolji je dokaz za tezu da države ne moraju da se graniče da bi baštinile dobrosusjedske odnose, kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

Drugog dana zvanične posjete Češkoj Krivokapić se susreo sa predsjednikom Predstavničkog doma Janom Hamačekom i održao govor na zajedničkoj sjednici poslanika oba doma češkog parlamenta.

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, on je kazao da je istorijska bliskost Crne Gore i Češke najbolji dokaz za tezu da države ne moraju da se graniče da bi baštinile dobrosusjedske odnose.

“Češki novinar, književnik, slavista i poštovalac Crne Gore, Josef Holeček napisao je u svojoj knjizi “Černa Hora“ – Crna Gora je svjetsko čudo. Nema primjera u istoriji čovječanstva da je mali narod, po broju beznačajan, cijele vjekove sa uspjehom odoljevao napadima hiljadu puta moćnijeg neprijatelja. To je uspjela samo mala, stjenovita siromašna Crna Gora“, ukazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, postoji simbolička sličnost između Crne Gore i Češke u nedavnoj istoriji, koja pokazuje veliku zrelost društava tih država.

“Plišana revolucija iz 1989. godine i crnogorski referendum o nezavisnosti 2006. godine dokazali su najveće dostignuće za svaki narod – da nezavisnost može biti postignuta na miran i mudar način” rekao je Krivokapić.

Govoreći o aktuelnoj ekonomskoj krizi on je naglasio da vizija zahtijeva jako liderstvo koje je nezamislivo bez parlamentarne demokratije kao i da liderstvo zahtijeva više od efikasne administracije.

“Zahtijeva ekspertsku dijagnozu, jasno formulisanu strategiju i ličnosti koje se ne boje prihvatanja tuđih savjeta ali samostalno donose odluke i ostaju uporni u svojim nastojanjima jer pobjednici nikada ne odustaju, a oni koji lako odustanu nikada ne pobjeđuju”, kazao je Krivokapić.

On se susreo i sa predsjednikom Predstavničkog doma Češke Janom Hamačekom sa kojim je dogovorio da se istorijski bliski odnosi između dvije države obilježe izložbom slika Jaroslava Čermaka na 40. godišnjicu od njegove posljednje izložbe 1974. u Podgorici.

Krivokapić se zahvalio Hamačeku na aktivnom angažmanu Čeških poslanika u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a kao i podršci koju Češka daje euroatlanskim aspiracijama Crne Gore.

Bonus video: