Tivat i Herceg Novi biraju predsjednike opštine

Do sada, ni DPS ni SNP, koje u opštinama drže vlast nijesu istakli svoje kandidate
123 pregleda 2 komentar(a)
Dejan Mandić, Dragan Kankaraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejan Mandić, Dragan Kankaraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.03.2014. 18:59h

Skupštine opština Tivat i Heceg Novi trebalo bi uskoro da izaberu predsjednike opštine, jer Draganu Kankarašu i Dejanu Mandiću ističe petogodišnji mandat.

Oni su dva posljednja gradonačelnika koji su izabrani na neposrednim izborima, prema starom zakonu.

Do sada, ni DPS ni SNP, koje u tim opštinama drže vlast nijesu istakli svoje kandidate.

“DPS na svojim stranačkim organima još nije razgovarao o tome ko će biti kandidat te stranke za novog gradonačelnika Tivta”, saopštio je “Vijestima” portparol Časlav Vešović.

Kankarašu mandat ističe krajem aprila. Ukoliko bi bio ponovo izabran mandat bi mu trajao dvije godine, s obzirom da su posljednji lokalni izbori održani na proljeće 2012.

Kankaraš nije želio da komentariše eventualnu ponovnu kandidaturu. Prema nezvaničnim informacijama, on je vrhu svoje partije saopštio da bi radije napustio fotelju gradonačelnika i posvetio se drugim aktivnostima.

Priliku da "izađe na veliku scenu" u takvim okolnostima, iz prikrajka „vreba“ čelnik OO DPS i predsjednik lokalnog parlamenta Ivan Novosel.

Iako u svojim redovima ima sposobne kadrove poput direktorice Doma zdravlja Snežane Matijević ili Kankaraševog savjetnika Petra Vujovića, problem tivatskog DPS je što u proteklih 10 godina nije izgradio kandidata koji bi predstavljao kvalitetnu zamjenu za Kankaraša.

DPS u SO Tivat ima 12 odbornika, a natpolovičnu većinu daje joj pet odbornika SDP.

"Mi u koalicionom sporazumu sa DPS imamo obavezu da podržimo imenom i prezimenom Kankaraša kao gradonačelnika, a ne načelno nekog anonimnog kandidata DPS. Da li će se u tome nešto mijenjati ili ne, vidjećemo jer o tome još nismo razgovarali", kazao je "Vijestima" predsjednik OO SDP Krsto Bošković.

U Herceg Novom, Mandić je prvi put biran za predsjednika Opštine na izborima 20. maja 2004. godine. Povjerenje građana je potvrdio na neposrednim izborima 29. marta 2009. godine.

Predsjednik Opštine postaće kandidat koji dobije 18 glasova, od 35 odbornika u SO Herceg Novi.

"SNP će poštovati proceduru koja je definisana Statutom partije u procesu predlaganja i izbora kandidata za predsjednika opštine", kazala je predsjednica SO Danijela Đurović, ističući da će "SNP sa koalicionim partnerima svakako kandidovati svog predstavnika".

U javnosti se spekuliše da bi pored Mandića najozbiljniji kandidat za predsjednika Opštine mogao biti predsjednik OO SNP Obrad Gojković koji je poslanik u parlamentu.

Bonus video: