MANS: Da li je DPS planirao da potroši pola miliona za izborne igre?

"Ovo ostavlja ogroman prostor za sumnju da su ta sredstva projektovana u izborne svrhe kako bi DPS ostvario što jači politički uticaj"
4 komentar(a)
Berane, Foto: Arhiva "Vijesti"
Berane, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.03.2014. 18:58h

Opština Berane je rebalansom budžeta, neposredno prije raspisivanja lokalnih izbora, za zarade i tekuću budžetsku rezervu predvidjela uvećanje od gotovo pola miliona eura.

Ovo ostavlja ogroman prostor za sumnju da su ta sredstva projektovana u izborne svrhe kako bi DPS ostvario što jači politički uticaj, pokazali su podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Opština Berane usvojila je 31. novembra prošle godine Rebalans budžeta za 2013. godinu, zahvaljujući glasovima vladajuće koalicije, odnosno DPS-a i SDP-a, u vrijeme kada je bilo izvjesno raspisivanje lokalnih izbora.

Podaci MANS-a pokazuju da je rebalansom, koji je suštinski obuhvatio samo posljednji mjesec u godini, iznos za neto zarade uvećan za preko 215 hiljada eura, ali je vrlo indikativno da to istovremeno nije praćeno i povećanjem poreza i doprinosa, što je uobičajeno. Ako se pretpostavi da ovaj novac nije korišćen za isplatu raznih vrsta naknada, jer postoji posebna budžetska linija za tu svrhu, ostaje bojazan da se radi o skrivenim zapošljavanjima u predizbornom periodu.

Pored toga, Opština Berane je za zaostale plate i doprinose iz ranijih godina opredijelila da u 2013. isplati blizu 570 hiljada eura, ali je rebalansom ova pozicija uvećana za čitavih 141 hiljadu eura, iako je potpuno nejasno kako je došlo do povećanja ove obaveze, kada bi ona trebalo da je unaprijed utvrđena u fiksnom iznosu, pokazala je analiza MANS-a.

Dokumentacija kojom raspolaže Istraživački centar MANS ukazuje da je beranska Opština za neto plate u 2013. godini isplatila oko 956 hiljada eura, ali državi nije platila ni centa poreza i doprinosa za te plate, dok je istovremeno za zaostale zarade i doprinose iz prethodnih godina platila 700 hiljada eura.

Kada su u pitanju sredstva za tekuću budžetsku rezervu, budžetom za 2013. godinu bio je projektovan iznos od 150 hiljada eura, da bi rebalansom taj iznos bio uvećan na 250 hiljada eura. MANS-ovi podaci nedvosmisleno potvrđuju da je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine sa ove budžetske linije isplaćeno 128 hiljada eura, a samo u decembru nevjerovatnih 118 hiljada eura.

Beranska Opština je Rebalansom značajno uvećala i budžetsku stavku „ostale usluge“ za gotovo 100 hiljada eura, odnosno sa 28 na 128 hiljada eura. Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Evropske unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Bonus video: