Zogović: Država da zabrani Danaju da uđe u Crnu Goru

"Ukoliko izostane jasna i nedvosmislena reakcija nadležnih organa postaviće se pitanje pod čijim pokroviteljstvom Danaj planira da obilazi Plav i Gusinje"
85 pregleda 0 komentar(a)
Kočo Danaj (Novina), Foto: Vijesti
Kočo Danaj (Novina), Foto: Vijesti
Ažurirano: 03.03.2014. 12:34h

Država bi trebalo da promoteru ideje Velike Albanije, Koču Danaju, uskrati svaku mogućnost ulaska na teritoriju Crne Gore, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta (DF).“Ako je Crna Gora nezavisna i suverena država, a njen najviši pravni akt obavezuje nadležne državne organe da štite njenu suverenost i teritorijalni integritet, neophodno je da na najave o eventualnoj posjeti Plavu i Gusinju od Danaja promotera ideje Velike Albanije i lidera liste Za prirodnu Albaniju država Crna Gora djeluje preventivno”, smatra funkcioner DF-a, Milun Zogović.Danaja bi, smatra Zogović, država trebalo da proglasi za personu non grata i time joj uskrati svaku mogućnost ulaska na našu teritoriju. On je ocijenio da na neophodnost preduzimanja takvih mjera upućuje obaveznost zaštite ustavnog poretka države Crne Gore promovisanog kroz načelo suverenosti i zabranu narušavanja teritorijalne cjelokupnosti.“Ideološke aspiracije pomenute osobe oličene u pretenzijama odvajanja djelova naše teritorije i njihovog nasilnog pripajanja takozvanoj “prirodnoj Albaniji” dovoljan su povod za jasnu i nedvosmislenu reakciju države, koja ne smije dozvoliti promociju i podsticanje separatizma i secesionizma na sopstvenoj teritoriji”, poručio je Zogović.Kako je kazao, ukoliko izostane jasna i nedvosmislena reakcija nadležnih organa postaviće se pitanje pod čijim pokroviteljstvom Danaj planira da obilazi Plav i Gusinje.“I da li je dozvola za dolazak ustvari latentna podrška crnogorskih centara moći ovim opasnim idejama krozantidestruktivno djelovane koje može imati nesagledivo opasne posledice za državu Crnu Goru”, zaključio je Zogović.

Danaj u martu dolazi u Plav

Lider Liste za prirodnu Albaniju Kočo Danaj će u martu posjetiti Plav i Gusinje, kako bi promovisao projekat zajedničke države Albanaca. Albanski istoričar je na Facebook strani organizacije na čijem je čelu najavio prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori na kojoj će promovisati ujedinjenje Albanaca u regionu.

“Tokom marta 2014. posjetićemo albanske teritorije u Plavu i Gusinju. Naravno, glavna tema biće nužnost formiranja prirodne Albanije”, navodi Danaj, ne precizirajući sa kim će se sastati tokom posjete Plavu.

Danajeva organizacija zalaže se za formiranje albanske države u čijem će sastavu biti Kosovo, kao i djelovi Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke u kojima žive Albanci. Projekat “prirodne Albanije”, Danaj je pokrenuo prije četiri godine, najavljujući da će Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnijeti žalbu u kojoj će tražiti da se ponište rješenja donijeta na Londonskoj konferenciji.

On je tada kazao da bi pripajanje djelova susjednih država bilo organizovano nakon održavanja referenduma među albanskim stanovništvom. Iako je prošle godine pokrenuo peticiju za formiranje prirodne Albanije, zahtijevajući da iza nje stanu Albanci i u zemljama zapadne Evrope, niko od albanskih političara u Crnoj Gori nije zvanično stao uz njega. Jedina parlamentarna partija u regionu koja sarađuje sa Danajem je kosovski pokret “Samoopredjeljenje” Albina Kurtija.

Danaj je krajem prošle godine posjetio Sjedinjenje Američke Države gdje je formirao organke organizacije, a na čelo mičigenske ekspoziture postavljen je bivši funkcioner Demokratskog saveza i prvi albansi poslanik u crnogoskom parlamentu Ljeka Ljuljđuraj. Nekadašnji visoki funkcioner najstarije albanske partije u Crnoj Gori zadužen je za formiranje ogranaka te organizacije i u drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država. Za potpredsjednike američke ekspoziture Danajeve organizacije izabran je Ruždi Đokaj i Rok Dedvukaj, jedan od dvojice američkih državljana porijeklom iz Malesije koji su uhapšeni 2006. godine u akciji "Orlov let". U organizaciji su i Đon P. Ljucaj, Lorenc Aleksi, Simon Siništaj, Agron Martini, Fran Leši Ivezaj, Dod Nicaj, Nikola Đonaj, Nik Đonaj, Gani Vilja i Evarist Vatenikaj.

Bonus video: