Đeka: Nije loše da DPS bude u opoziciji

Čekaju nas razgovori sa investitorima kako bi počeli gradnju hotela. Ako ne, treba naći nove strateške partnere
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2014. 18:35h

Novoizabrani predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kaže da su stabilizacija fiskalne politike i kvalitetna priprema sezone prioritetni zadaci nove vlasti u narednom periodu.

Lider Demokratske partije najavio je da će vlast nastaviti i rad na konkretizaciji investicija na poljima turizma i poljoprivrede i poboljšanju gradske infrastrukture. U intervjuu “Vijestima”, Đeka je upozorio da novoformirani vladajući savez koalicije „Zajedno za budućnost Ulcinja, Force i Pozitivne čeka dosta posla „ali da će nova vlast u svakom slučaju biti okrenuta budućnosti a ne prošlosti“.

Kako komentarišete izostanak gradnje planiranih hotela u Ulcinju i šta ćete ili šta možete preduzeti povodom toga?

Opština mora krenuti sa konkretnim potezima u cilju rješavanja tog problema. Čekaju nas ozbiljni razgovori sa investitorima kako bi stvorili uslove i mogućnosti da u što kraćem roku počnu gradnju. Ako ne, treba naći nove strateške partnere.

Kako planirate da suzbijete divlju gradnju?

Divlja gradnja nije problem samo naše opštine, nego je to, može se reći, bolest našeg društva. Prethodne vlasti radile su dosta na donošenju planskih dokumenata, ali tu nas čeka još puno posla. Najbitniji dokumenat koji bi trebalo da usvojimo je prostorni urbanistički plan opštine i mi ćemo se najozbiljnije pozabaviti time. Trebalo bi da napokon shvatimo da nemamo prava da uništimo grad divljom gradnjom. Moramo razmišljati o održivom razvoju našeg grada, da bismo i budućim pokoljenjima ostavili prostora za dalji razvoj.

Koji je to krovni projekat koji nova vlast planira da realizuje u svom mandatu?

O krovnim projektima je rano pričati. Naš cilj je da grad počne da se razvija u pravom smjeru. Ulcinj, po prirodnim ljepotama i potencijalnim razvojnim resursima treba da bude srce turizma, ne samo Crne Gore nego i Evrope. Da bi se do toga došlo, treba da počnemo temeljito da radimo. Da bismo stigli do velikih stvari, moramo prvo da rješavamo male probleme.

Imate li viška činovnika?

U granicama normale smo po tom pitanju ali i da imamo za 10 do 15 odsto više, ne bi bilo ništa strašno. Treba imati u vidu da smo mi jedina dvojezična Opština i da ne znaju svi oba jezika.

Da li ste zadovoljni sa četiri mandata, koliko je vašem DP pripalo u predizbornoj koaliciji sa Perspektivom i Demokratskim savezom, i da li je to pravi odraz snaga na terenu?

Naučio sam da u politici moram biti konstruktivan sa ciljem da oko sebe okupim prijatelje. Da bih u tome uspio, moram ponekad i da žrtvujem nešto svoje. Svaki put se to pokazalo ispravnim jer je nakon toga naša snaga uvijek bivala veća.

Opet ste u koaliciji sa predsjednikom Force Nazifom Cunguom iako se prošla koalicija raspala upravo zbog vašeg neslaganja sa njim. Kakvi su sada odnosi?

Prethodna koalicija stvorena je u vanrednoj situaciji nakon što sam ja sa grupom odbornika napustio DUA i osnovao DP. Na brzinu je formirana nova većina, ali bez temelja, što je rezultiralo lošim efektima i kasnijim raspadom. Ne bih o tome ko je bio odgovoran tada, jer smo sada u nekoj drugi fazi i u novoj koaliciji na potpuno novim osnovama. Učimo se na tuđim ali i na svojim greškama.

Naučio sam da u politici moram biti konstruktivan sa ciljem da oko sebe okupim prijatelje

Da li je nova koalicija na duže staze?

To je relativno i u politici ne treba prejudicirati. Nekada se savezi prave na osam godina pa se raspadnu za četiri, a nekada je to obratno. Ostavimo to vremenu pred nama, ono će pokazati.

Da li je bilo pritisaka sa strane da napravite koaliciju sa albanskim partijama i da ne date mjesto gradonačelnika DPS-u, odnosno partiji građanske profilacije?

Albanske partije su poslije ovih izbora osvojile 18 mandata ukupno, pa je logično da nama pripada funkcija predsjednika Opštine bez obzira što je DPS osvojio najviše mandata pojedinačno.

Da li je bilo pritisaka?

Pa bilo je, ovdje unutar koalicije, partije i biračkog tijela ali i iz nekih krugova iz Tirane i Prištine. Ali nijesu oni odlučivali nego mi.

Jeste li zbog toga tražili prijem kod ministra inostranih poslova Albanije, dan nakon što ste dogovorili koaliciju?

Ne, to je bio ranije ugovoreni sastanak. Ulcinj nije bio na dnevnom redu.

Da li vam je ministar dao neke sugestije?

Rekao je da moramo imati saglasan stav oko opštine Tuzi budući da imamo različita viđenja. Naravno, podržao je našu saradnju sa Vladom i ključnim političkim subjektima u zemlji.

Koliko na vaše odluke utiču prozivke iz Tirane, Prištine i dijaspore?

U DP do sada nijesmo imali slučaj da nam bilo ko sa strane govori da uradimo nešto protiv svoje volje. To odgovorno tvrdim. Sugestije da, ali se ipak na kraju mi pitamo.

DPS je u opoziciji iako je očekivao vlast. Kako to komentarišete, budući da su u opozicionim klupama najviše zahvaljujući vama?.

Vlast se dobija kada neko uspostavi većinu. To je demokratija. Mi smo to uradili, a DPS je ostao u opoziciji. Nije to možda dobro, ali nije ni loše.

Pričalo se o tome da vam je možda draži savez sa DPS nego sa Forcom. Da li je to istina?

Shodno sporazumu koji imamo sa DPS-om, mi smo došli kod njih na razgovore ali za 20 dana oni nam ništa konkretno nijesu ponudili. Uprkos tome, treba da budemo korektni jer Ulcinj je naš koliko i njihov. Saradnju sa DPS-om nastavićemo i jačati i na državnom nivou.

Shodno sporazumu koji imamo sa DPS-om, mi smo došli kod njih na razgovore ali za 20 dana oni nam ništa konkretno nijesu ponudili. Uprkos tome, treba da budemo korektni jer Ulcinj je naš koliko i njihov

Premijer ne misli tako?

Ne bih komentarisao tu izjavu. Nacionalni savjet je dao saopštenje u ime svih nas, a DP će se truditi da osnaži sradnju sa DPS-om na državnom nivou. Ne treba zaboraviti da su Albanci dali i daju veliki doprinos ovoj državi.

Da li ste tražili prijem kod Đukanovića kada ste uvidjeli da propadaju pregovori sa lokalnim DPS-om?

Ne.

A da li ste se vidjeli sa njim nakon što ste DPS poslali u opoziciju?

Ne.

Da li vas je zvao neko iz DPS da kritikuje vaš potez?

Samo čestitke.

Galerija

Bonus video: