Grahovac: Crna Gora neće ostati imuna na nemire u Ukrajini

„Vidim šansu da Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO, ali i Makedonija", smatra analitičar geopolitike
76 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2014. 17:40h

Predstojeći NATO samit koji se na jesen održava u Velsu biće samit proširenja, i Crna Gora neće biti jedina država koja će dobiti poziv za članstvo, ocjenjuje analitičar geopolitike, Blagoje Grahovac za Atlas TV. Kaže, proširenje će biti, između ostalog, posljedica dešavanja u Ukrajini, zbog čega i Evropska unija i NATO žele da, kako kaže Grahovac, stabilizuju trusno područje Balkana.

Crna Gora, kao i sve zemlje regiona, neće ostati imune u odnosu na posljednja dešavanja, sukobe i nemire u Ukrajini, smatra analitičar geopolitike, Blagoje Grahovac. Kaže, Evropska unija i NATO svjesni su, kako navodi, rizika i mogućih geopolitičkih nesporazuma na Balkanu, zbog čega žele da stabilizuju naš trusni region. Stoga, Grahovac vjeruje da će predstojeći NATO samit koji se u septembru održava u Velsu, biti samit proširenja.

„Vidim šansu da Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO, ali i Makedonija. Makedonski problem je geopolitička priča jer u Makedoniji imamo slučaj da su Amerikanci unutra, a Rusi svuda spolja. Prvenstveno u Grčkoj kroz kapital gdje su vlasnici Rusi. Mislim da će NATO i EU prisiliti Grčku da se urazumi, dođe malo pameti, političke pameti, da taj spor izmjesti iz zone identitetskih pitanja“, navodi on za Atlas TV.

Grahovac dodaje, ako Crna Gora dobije poziv, sve političke elite željeće da se okoriste i profitiraju.

„Poziv ukoliko CG i dobije, tu će svi htjeti političke elite i političe grupacije da profitiraju, ja mislim da oni ne razumiju, kad NATO kaže se izvrši reforma sistema, bezbjednosnih sistema, Ovdje se poima da treba praviti nove šeme, da treba praviti nove šeme ali reforma bezbjednosnih sistema podrazumijeva da institucije sile i bezbjednosne institucije mogu biti garant mira u državi“; kaže Grahovac.

Prema posljednjim istraživanjima, 40 odsto građana se protivi članstvu u NATO, dok je jedan procenat više za tu opciju. Potpredsjednik vlade, Duško Marković, juče je saopštio da nema potrebe za organzacijom referenduma o članstvu u NATO, jer je podsjetio da je Skupština još 2006. godine izglasala Deklaraciju u vezi sa tim pitanjem.

Galerija

Bonus video: