Bugajski: Crna Gora najvjerovatnije neće dobiti poziv za članstvo u NATO

On je rekao da se, u slučaju pristupa Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi, odnosi sa Rusijom ne bi pogoršali
27 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2014. 15:26h

Crnoj Gori neće biti uručen poziv za članstvo u NATO bez obzira što je favorit u odnosu na Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, ocijenio je američki analitičar Januš Bugajski.

On je, gostujući u emisiji Živa istina, rekao da vjeruje da će Crna Gora biti ohrabrena da nastavi i da završi reforme na putu ka Alijansi.

"Pitanje proširenja će se potegnuti i ono što će se desiti, prema mom mišljenju, umjesto da dobije puni poziv za članstvo, Crna Gora će biti ohrabrena da nastavi i da završi reforme kako bi u sljedećih godinu ili dvije dobila poziv članstvo. To je scenario koji se meni čini vjerovatnim, ali može se promijeniti", kazao je Bugajski.

On je govorio i o reformi bezbjednosnih struktura, posebno obavještajnih službi i kazao da sumnja da iko misli da je Crna Gora puna agenata iz Kine i iz Rusije.

"Savez želi da spriječi curenje informacija. Ta curenja su se dešavala i ranije, od drugih država članica. NATO pokušava da obezbijedi u svakoj mogućoj mjeri da bilo koja nova država koja se pridruži u okviru njihove vojne obavještajne službe, da je lojalni saveznik i da nema mogućnosti tih curenja", kazao je Bugajski.

On je rekao da se, u slučaju pristupa Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi, odnosi sa Rusijom ne bi pogoršali.

"Ja bih rekao da bi to imalo koristi u Crnoj Gori u njenim odnosima sa Rusijom. Ako pogledate centralno-evropske države protiv kojih se Rusija mnogo borila da ne uđu u NATO, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, odnosi svih tih država sa Rusijom su se poboljšali nakon toga značajno", ocijenio je Bugajski.

On je poručio da se NATO kampanja u Crnoj Gori ne vodi na zadovoljavajući način jer se, kako je kazao, građanima ne predstavljaju sva polja na kojima taj međunarodni savez djeluje.

Bonus video: