Ambasade Crne Gore i Makedonije pod istim krovom u Turskoj, Španiji i Danskoj

"U narednom periodu je realno očekivati obavezu otvaranja ambasade u Bernu", saopšteno je iz Vlade
284 pregleda 5 komentar(a)
Igor Lukšić, Nikola Gruevski, Foto: Duško Miljanić
Igor Lukšić, Nikola Gruevski, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 27.02.2014. 20:34h

Makedonija je Crnoj Gori ponudila, bez naknade, korišćenje dijela prostora u Istanbulu u kojem je trenutno smješten makedonski generalni konzulat.

Na drugoj strani, Crna Gora će razmotri mogućnost da, na isti način, obezbijedi smještaj diplomatskog predstavništva Makedonije u Argentini, gdje Vlada planira da što prije otvori svoje DKP, kaže se u Informaciji o planu prioritetnog širenja mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava koju je usvojila Vlada.

U Infomaciji se navodi da su sa Makedonijom otpočeti pregovori za smještaj ambasade Crne Gore u kolokacionom aranžmanu u Kopenhagenu, u Danskoj, koja je jedina od skandinavskih zemalja koja je članica i EU i NATO.

Razlozi za to su aktivnije prisustvo u skandinavskim zemljama, a saglasno procjenama o brojnosti crnogorske dijaspore u Nordijskim zemljama i značaju saradnje sa njima.

"Na osnovu bilateralnog sporazuma o kolokaciji Makedonija je, takođe, zainteresovana da sa Crnom Gorom zakupi prostorije koji bi bile zajednički korišćene za smještaj diplomatskih misija dvije države u Madridu", kaže se u Informaciji.

Navodi se da će biti razmotrena i ponuda počasnog konzula Crne Gore u Ukrajini da, za potrebe smještaja ambasade u toj zemlji, ustupi odgovarajuće prostorije bez naknade.

"U narednom periodu je realno očekivati obavezu otvaranja ambasade u Bernu, koje osim troškova zakupa neće značiti bitnije odstupanje od sadašnjih budžetskih izdvajanja. Treba razdvojiti funkcije bilateralnog ambasadora Crne Gore u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu i ambasadora Crne Gore pri NATO-u", navodi se u Informaciji.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija je, u toku prethodnih sedam godina, sprovelo odluke Vlade o osnivanju i početku rada šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama, 25 ambasada i tri generalna konzulata.

Crna Gora otvara konzulat u Vojvodini

Pored ambasade u Beogradu, Vlada Crne Gore, kako se navodi u Informaciji koju je Vlada danas uvojila, planira i otvaranja konzulata u Vojvodini.

“Uvažavajući zahtjeve dijaspore, kao i njenu brojnost, Vlada je odlučila da u najskorijem roku treba preduzeti aktivnosti na otvaranju konzulata u Vojvodini”, kaže se u Informaciji.

U tom dokumentu se, međutim, ne navodi u kom gradu bi se nalazio konzulat.

Bonus video: