Pejanović-Đurišić: Crna Gora namjerava da bude dio nove misije

U obraćanju, Pejanović-Đurišić potvrdila je spremnost za učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misiji ISAF do kraja mandata
196 pregleda 0 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2014. 18:12h

Vojska Crne Gore spremna je da učestvuje u ISAF misiji do kraja mandata i namjerava da bude dio nove mirovne misije, o čemu bi odluku donijela crnogorska Skupština, rekla je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Ona je učestvovala na sastanku Sjeverno-atlantskog savjeta na nivou ministara odbrane u ISAF formatu na temu razmatranja situacije u Avganistanu, sa posebnim osvrtom na analizu uslova za pokretanje misije nakon ove godine.

Ocijenjeno je da se proces tranzicije i preuzimanje odgovornosti za bezbjednost i stabilnost na avganistanske snage bezbjednosti odvija planiranom dinamikom.

Na sastanku je, kako se navodi, posebno potenciran značaj obezbjedjenja uslova za bezbjednu realizaciju predstojećih predsjedničkih izbora.

U obraćanju, Pejanović-Đurišić potvrdila je spremnost za učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misiji ISAF do kraja mandata, kao i namjeru da budemo dio nove misije, o čemu bi odluku donijela Skupština Crne Gore.

"Ona je naglasila da je u cilju pravovremenog planiranja i pripreme za misiju nakon 2014.godine, koja bi se odnosila na obuku, savjetovanje i pomoć snagama bezbjednosti Avganistana, potrebno da se u što skorijem roku stvore sve pravne pretpostavke", navodi se u saopštenju Vlade.

One je podržala predlog da se kontinuirano izrađuju procjene bezbjednosnih i političkih uslova u Avganistanu.

"Tako će ministrima ISAF kontributora biti omogućeno donošenje pravovremenih odluka o daljem angažmanu u Avganistanu, nakon što avganistanske snage preuzmu potpunu odgovornost za bezbjednost svoje države", poručila je Pejanović-Đurišić.

Nakon sastanka NAC u ISAF formatu, održan je sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje.

Na sastanku je ocijenjeno da su iskustva iz prethodnog zajedničkog angažmana u okviru ISAF izuzetno pozitivna i razgovarano je o mogućnosti nastavka takve saradnje.

Dodaje se da je na marginama ministarskog sastanka, Pejanović-Đurišić imala odvojene sastanke sa ministrom odbrane Holandije i Poljske.

"U razgovorima je ocijenjeno da je Crna Gora postigla značajan napredak u procesu sprovođenja reformi, a posebno je razgovarano o mogućnosti da se na agendi NATO Samita nađe i tema proširenja", navodi se u saopštenju.

Ona je razgovarala sa sekretarom za odbranu SAD i ministrima odbrane Velike Britanije i Njemačke.

Predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Hrvatske potpisali su Memorandum o razumijevanju za razmjenu podataka u vazdušnom prostoru.

Bonus video: