Povećan broj predstavki iz Crne Gore na Evropskom sudu

Vlada je danas usvojila Izvještaj Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za prošlu godinu
2 komentar(a)
zoran pazin, Foto: Savo Prelević
zoran pazin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2014. 16:37h

Evropski sud za ljudska prava imao je 1.062 predstavke iz Crne Gore, što je povećanje u odnosu na prethodni period, saopštio je stalni zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Zoran Pažin.

Vlada je danas usvojila Izvještaj Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za prošlu godinu, a Pažin je kazao da, pored statističkih podataka o broju predstavki Izvještaj sadrži i pregled vrste odluka koje je taj sud donosio u prethodnom periodu u odnosu na Crnu Goru.

„Tako možete vidjeti da je pred kraj prethodne godine, Evropski sud imao 1.062 predstavke iz Crne Gore, da je u prethodnom periodu donio oko 700 odluka u odnosu na Crnu Goru, pri čemu je u 671 predmetu predstavka odbačena kao neosnovana li neprihvatljiva, dok je još u deset predmeta sud, odlučivši u meritumu odbio predstavke“, rekao je Pažin novinarima nakon sjednice.

Kako je naveo, u 19 pretemeta Evropski sud je utvrdio povredu makar jednog od konvencijskih prava, na koja su stranke tokom postupka ukazivale.

Bonus video: