SNP: Čudi da DF i Pozitivna nijesu za glasanje o nepovjerenju Vladi

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi potreban 41 glas - uz 36 poslanika opozicije, donošenje takve odluke treba da podrži i 5 poslanika SDP
11 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2014. 14:48h

Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) neshatljiv je negativan odnos pojedinih funkcionera Demokratskog fronta (DF) i Pozitivne Crne Gore prema inicijativi SNP za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

U SNP ocjenjuju da je potpuno pogrešna premisa kolega iz DF-a i Pozitivne da pad Vlade po automatizmu ima za posljedicu raspisivanje izbora i njihovo održavanje po važećem izbornom zakonodavstvu.

"Naprotiv, nakon pada Vlade Mila Đukanovića, logično je da parlamentarna većina koja donese takvu odluku izabere novi personalni sastav Vlade koja bi, kao tehnička ili prelazna, u relativno kratkom roku, uz ostvarivanje redovnih ustavnih nadležnosti, radila na stvaranju demokratskog ambijenta za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora", navodi se u saopštenju SNP.

U SNP ukazuju da njihova inicijativa podrazumijeva povratak poslanika DF-a u Parlament jer Predlog za glasanje o nepovjerenju Vladi može podnijeti najmanje 27 poslanika, čega nema bez podrške Fronta.

"Ako bi se desilo da SDP, ne podrži predlog opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi, biće to jasna poruka ukupnoj demokratskoj javnosti da SDP i njen predsjednik Ranko Krivokapić, samo fingiraju navodnu svađu sa DPS-om"

"Katastrofalno loši rezultati Vlade u vođenju ekonomsko-socijalne politike, dramatični porast zaduženosti Crne Gore, pljačkaška privatizacije privrede koja za direktnu posljedicu ima ogromno socijalno raslojavanje na veoma mali broj multimilionera i ogroman broj osiromašenih građana u Crnoj Gori, više su nego dovoljni razlozi koji su motivisali SNP da inicira pokretanje postupka za smjenu Vlade", objasnili su iz SNP-a.

Oni podsjećaju da su se sa uvažavanjem odnijeli i prema takvoj inicijativi koju su donedavni radnici Kombinata aluminijima uputili svim poslaničkim klubovima u Skupštini.

"Valjda nikome u opoziciji ne treba dodatno pojašnjavati da bi pad Vlade Mila Đukanovića predstavljao ključnu pozitivnu pretpostavku za uklanjanje monopola vlasti u javnoj i tajnoj policiji i stvaranje demokratskog ambijenta za održavanje i predstojećih lokalnih izbora, ali i, ubrzo nakon toga, prijevremenih parlamentarnih izbora", kaže se u saopštenju.

U SNP navode i da je za izglasavanje nepovjerenja, odnosno za odluku o smjeni Vlade potreban 41 glas, što znači da uz 36 poslanika opozicije, donošenje takve odluke treba da podrži i najmanje pet poslanika Socijaldemokratske partije.

"Ako bi se desilo da SDP, ne podrži predlog opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi, biće to jasna poruka ukupnoj demokratskoj javnosti da SDP i njen predsjednik Ranko Krivokapić, samo fingiraju navodnu svađu sa DPS-om, ali da je, u stvari, njihova politička ljubav nepomućena", ocjenjuje se u saopštenju.

U SNP smatraju da je i razobličavanje i takve političke stvarnosti, veoma značajno uoči lokalnih izbora u maju.

SNP očekuje od ostatka parlamentarne opozicije da ovom izuzetno značajnom pitanju pristupe bez, kako su naveli, sada očigledne, političke surevnjivosti, te da iskoriste Ustavom garantovano pravo da Vladu Crne Gore, u Parlamentu, suoče sa njenom odgovornošću.

"To nam je kao parlamentarnoj opoziciji u datom, izuzetno složenom društveno-ekonomskom ambijentu, obaveza, a mi u SNP-u smo uvjereni da je i politički trenutak za ovu aktivnost optimalan", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: