Reakcije na Đukanovićevu izjavu o napadu na Medojevića: Premijer zove na nasilje

"Kako bi bilo da svi mi, koji smo predmet kampanje koju on diktira, istjerujemo pravdu pred Skupštinom ili Pobjedom"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2014. 18:23h

Premijer Milo Đukanović pozvao je svoje pristalice na nasilje prema neistomišljenicima i priznao da pravni sistem u državi ne funkcioniše, ocijenila je direktorka nedjeljnika “Monitor” Milka Tadić-Mijović.

Komentarišući Đukanovićeve navode da je vlasnik “Uniproma” Veselin Pejović ošamario poslanika DF Nebojšu Medojevića jer mu država nije omogućila da brani svoju čast, ona je ocijenila da premijer poziva građane da uzmu zakon u svoje ruke. “Radi se o čistom pozivu na nasilje. To da je Đukanović nasilnik znali smo i ranije, jer je nasiljem došao na vlast i sa nasiljem će otići sa vlasti. Ne može ga niko drugi legalnim sredstvima maknuti jer u ovoj zemlji ne postoji pravo. To i sam kaže kad tvrdi da država ne funkcioniše”, upozorila je Tadić-Mijović.

Pejović je na beogradskom aerodromu ošamario Medojevića i prijetio mu, zbog medijskih navoda poslanika da je povezan sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem. Vlasnik kompanije koja je jedina dostavila ponudu od 28 miliona eura na tenderu za imovinu KAP-a, zbog napada je proveo u pritvoru 48 sati nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Pejovićev napad premijer je okarekterisao kao čuvanje časti običajnim pravom, jer država nije uredila odnose u pravnom sistemu. On je ocijenio da bi moglo biti još sličnih incidenata jer postoji “puno ljudi koji drže do časti i ne dozvoljavaju sistematsko blaćenje”.

“Kako bi izgledalo kada bismo svi mi, koji smo predmet brutalne kampanje koju on diktira, stali ispred Skupštine i čekali da on izađe i uzvratimo onako kako je uradio njegov strateški investitor. Ili, da stojimo ispred 'Pobjede' koja je objavila čitave serijale klevete i laži na račun Đukanovićevih oponenata, i istjerujemo pravdu”, pitala je Tadić-Mijović.

Poslanik DF Koča Pavlović smatra da Đukanović nastavlja da širi mržnju prema parlamentu i slobodnim medijima, navodeći da je zabrinjavajuće što premijer potvrđuje da pravni sistem ne funkcioniše.

“Ničega novoga od višestrukog povratnika, koji još od ratnih 90-ih vlada tako što širi mržnju, guši slobodnu riječ i podstiče “tradicionalno nasilje” prema neistomišljenicima. A sve, tobože, u svrhu zaštite časti, obraza i porodice”, upozorio je Pavlović, navodeći da je neprimjereno da se na čast i obraz poziva premijer koji je saslušavan pred istražnim organima druge države.

Tadić-Mijović smatra da se potenciranjem priče o napadu, izbjegava rasprava o Pejovićevim referencama za kupovinu KAP-a. “Ko je taj investitor. To je gore rješenje od postojećeg, jer sve što ima taj čovjek je pod milionskim hipotekama. Čije tu pare zaista ulaže i kakva je veza između njega i Đukanovića”.

U medijima vidio mafiju, a političke protivnike nazvao bitange i miševe

Teške riječi postale su praksa premijera u obračunu sa političkim protivnicima, koje je nazivao bitangama, miševima i kriminalcima.

Tako je krajem prošle godine poslanika Pozitivne Crne Gore Dritana Abazovića nazvao bitangom, dok je nedavno prijetio albasnkim partijama zbog koalicije u Ulcinju.

Premijer sistematski blati nezavisne medije i njihove vlasnike.

Tako vlasnike “Vijesti” i “Monitora” je nazvao “medijskom mafijom i monstrumima koji priželjkuju njegovu fizičku likvidaciju”.

Tokom kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine jednog od vlasnika “Vijesti” nazvao je “liderom neorganizovanog kriminala koji ima ambicije da postane predsjednik države”, a 2009. godine političke neistomišljenike nazvao je “isfrustriranim ljudima i nedoraslim političkim osobama”.

Kritičare režima je nazivao i “političkim miševima, kojima je potrebna deratizacija umjesto sanaderizacije”.

Galerija

Bonus video: