Nije očišćen: Spisak još pun duplih birača

Analiza pokazala da u biračkom spisku postoji više lica sa identičnim podacima
4 komentar(a)
MANS, Birački spisak, Foto: Boris Pejović
MANS, Birački spisak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.02.2014. 15:06h

Centralni birački spisak nije očišćen od duplikata kako su nakon prethodnih izbora tvrdili u nadležnim institucijama zbog čega i dalje postoji veliki prostor za sumnju što dodatno narušava ionako slabo povjerenje javnosti u izborni proces, saopšteno je iz MANS-a nakon analize biračkog spiska.

Analiza je pokazala da u biračkom spisku postoji više lica sa identičnim ličnim podacima (isto ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja), da glasaju na istom biračkom mjestu, a da im se razlikuje samo matični broj.

“Tako na primjer u Beranama postoje dva Dževada Rastodera, oba rođena 26. juna 1971. u Beranama, na adresi Savin Bor, a glasaju na biračkom mjestu "Savin Bor, Dašča Rijeka". Slično je i sa Bijelim Poljem, gdje su u birački spisak upisana dva Marka Gojačanina, oba rođena 2. juna 1989. nastanjena u Lješnici, a glasaju na biračkom mjestu "Lješnica 1". I u Ulcinju postoje dvojica Nikola Elezovića, oba rođena 29. aprila 1946 u Ulcinju, na adresi Gornji Štoj BB a glasaju na biračkom mjestu "OŠ "Štoj" A-J", od čega je jedan Nikola dodat u birački spisak za predsjedničke izbore, kao i u Nikšiću gdje su u birački spisak upisane dvije Marijane Vujović, obje rođene 12. aprila 1995. u Nikšiću sa adresom Školska 1A i obje glasaju na biračkom mjestu "Lješnica-1"”.

U biračkom spisku, navodi MANS postoji više lica koja žive u istim opštinama i imaju veoma slične ostale lične podatke - ista imena i prezimena i iste datume rođenja, što su podaci koje je takođe potrebno provjeriti uoči predstojećih izbora kako bi se obezbijedilo da ne postoji ni minimum sumnje u ispravnost biračkog spiska.

“Tako na primjer, u Rožajama imamo dvojicu Alija Murića oba rođena 5. marta 1939. u Rožajama, od čega je jedan nastanjen u Dračenovcu a drugi u Jablanici BB a oba glasaju na BM Dračenovac. Slično je i sa dvije Milke Radojević iz Nikšića, obje rođene 16. januara 1951. godine od čega je jedna nastanjena na adresi S. Burića 1, a druga na adresi Sava Burića 1 i obje glasaju na BM "Dom MZ Bistrica, Ul. ll.

Isto tako, navodi se, u Beranama postoje dva Zorana Lutovca oba rođena u novembru 1956, od čega jedan 19. a drugi 5. tog mjeseca. Oba Zorana nastanjena su u mjestu Dapsiće i glasaju na BM Dapsiće. Slično je i sa dva Željka Đurišića i dvije Milice Savović u Podgorici.

“U Šavniku postoje dva Dragomira Jakića, a u Rožajama dvije Alme Kuč iz Rožaja”.

Istraživanje je urađeno uz podršku Evropske unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Bonus video: