Kako je Gusinje dočekalo status opštine: Ostvarili san dug šest decenija

"Ipak, poslije slavlja predstoje izbori, pečeće borba i nove podjele. To je stvarnost cijelog Balkana“
516 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2014. 13:52h

Slavilo se juče u Gusinju od ranih sati, iako je Skupština Crne Gore odluku o dodjeli statusa punopravne opštine, 23. u Crnoj Gori, izglasala u kasnim popodnevnim satima.

Gusinje je nakon šest decenija ponovo postalo opština koja će, prema planovima, živjeti od poljoprivrede, turizma i prerade drveta i od godišnjeg budžeta do milion i po eura i u čijoj će administraciji za početak raditi najviše 25 ljudi.

„Danas nema partijske obojenosti, svi dišu jednom dušom. Ovo je istorijski trenutak, za mene i sve Gusinjane širom svijeta. Ipak, poslije slavlja predstoje izbori, pečeće borba i nove podjele. To je stvarnost cijelog Balkana“, rekao je sekretar Mjesne zajednice Gusinje Ragip Deljanin tokom proslave.

„Doživjeli smo da ponovo živimo u svojoj kući i, ako bog da, koračamo u bolju budućnost za nas i generacije koje dolaze“, optimističan je Deljanin.

U centru grada, juče se besplatno pilo do kasnih večernjih sati. Uz crnogorsku vijorile su se albanska i bošnjačka zastava. Na džamiji su bili upaljeni kandilji, svjetla koja se pale samo za vrijeme vjerskih praznika.

Predsjednik MZ Gusinje i lider Partije za Gusinje Rusmin Laličić, koji je sa potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem u predvečerje referenduma potpisao sporazum po kome se DPS obavezao da će Gusinje biti opština, smatra da će jučerašnji dan kao „prekretnica napraviti napredak u opštem društvenom smislu“.

Marović i ministar zdravlja Miodrag Radunović, iako najavljeni, nijesu se pojavili. Na proslavi je bio jedino lider LP Andrija Popović sa saradnicima.

Prema pojedinim podacima, samo u Njujorku živi oko 30.000 Gusinjana.

"U Gusinju živi 4.239 stanovnika", kaže se u Studiji opravdanosti osnivanja opštine. Prema popisu iz 2011. godine, u Gusinju je ostalo svega 1.774 stanovnika.

„Vjerujem da će naši mladi ljudi razmišljati da ostanu ovdje. Prirodni potencijali su ogromni, ali naši intelektualni potencijali se trenutno nalaze širom svijeta“, rekao je Laličić.

Na feštu su, prema riječima vlasnika lokala „Rabaton“ Džeka Radončića, koji je u centru grada organizovao slavlje, stigle zvanice iz svih gradova Crne Gore i dijaspore, „koja je bila veliki inicijator povraćaja statusa opštine“.

„Jezik je siromašno izražajno sredstvo da opiše stanje duha i emocija vezanih za današnji istorijski dan. Ostvaren je san na koji se čekalo se 60 godina i ako mogu analogno reći, san crnogorskog naroda na povraćaj državnosti je sličan snu gusinjskog naroda za povratak opštine“, rekao je Emir Omeragić.

On smatra da je neophodno još izgraditi put do Podgorice preko Albanije kako bi Gusinje bilo daleko razvijeniji grad.

„Bio sam u prvom razredu osnovne škole kada su nam oduzeli opštinu i nakon 60 godina sam dočekao njen povratak.“, rekao je Husnija Hadžijalević koji se, ipak, plaši budućnosti.

„Ako u rukovodstvu nove opštine izaberu pametne i sposobne ljude, ima perspektive. Ako se budu birali podobni, onda od toga nema ništa, biće gore nego što je i bilo“.

Galerija

Bonus video: