Vešović: I Front odgovoran za neusvajanje ključnog izbornog zakona

"DPS nije mijenjala stav oko manjinskih prava, već je i dalje spremna da podrži njihove amandmane, kako bi izborni zakon bio usvojen potrebnom većinom u Skupštini"
3 komentar(a)
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2014. 14:39h

Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da je i Demokratski front (DF) odgovoran za neusvajanje ključnog izbornog zakona, saopštio je portparol DPS-a Časlav Vešović.

"Principijelno smo saglasni sa Goranom Danilovićem da onaj ko je odgovoran treba da snosi političke konsekvence. Cijeloj crnogorskoj javnosti je poznato da zakon nije usvojen zbog toga što amandmani Bošnjačke stranke, koji se odnose na primjenu ustavnog principa afirmativne akcije na lokalnom nivou, nijesu dobili dovoljnu podršku u Parlamentu", navodi se u saopštenju.

DPS, kako se dodaje, nije mijenjala stav oko manjinskih prava, već je i dalje spremna da podrži njihove amandmane, kako bi izborni zakon bio usvojen potrebnom većinom u Skupštini.

"Zato smo imali pozitivan odnos na korigovani stav Demokratskog fronta i njihovu javno iskazanu spremnost da ipak podrže primijenu ustavne norme koja se odnosi na zastupljenost predstavnika manjinskih naroda u lokalnim parlamentima. Cijenimo da ultimativni pozivi, dopisivanja i obavezivanja koja nam dio opozicije nameće, kao partiji koja nije i neće mijenjati svoj stav o afirmativnoj akciji, ne doprinosi konstruktivnom dijalogu i konačnom usvajanju zakona. Predlažemo da, umjesto bespotrebne javne polemike, sjednemo za sto, razgovaramo samo o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou i završimo ono što od nas građani očekuju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: