Crna Gora dobila 23. opštinu: Hiljade Gusinjana došlo iz inostranstva da proslavi

Šabović se na skupštinskom Odboru za politički sistem pohvalio da je on bio jedan od onih koji su radili na tome
91 pregleda 71 komentar(a)
Gusinje centar, Foto: Amil Ibrahimagić
Gusinje centar, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 26.02.2014. 14:58h

Gusinje je nova crnogorska opština, na osnovu izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji su usvojili poslanici parlamenta. Za usvajanje Zakona glasala su 53 poslanika, a uzdržan je bio predstavnik kluba albanskih partija, Genci Nimanbegu. Sjednici nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta koji bojkotuju parlament, nezadovoljni neusvajanjem zakona o izboru odbornika i poslanika. Predstavnici poslaničkih klubova čestitali su Gusinjanima na inicijativi, navodeći da se nadaju da će u samostalno opštini brže i efikasnije unaprijediti život lokalnog stanovništva. Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević čestitao je građanima Gusinja na upornosti i, kako je rekao, činjenici da će usvajanjem tog zakona ona dobiti ili povratiti opštinu.“Uvjeren sam da će usvajanjem ovog zakona građani Gusinja znati da na najbolje način iskoriste svoje pravo na lokalnu samoupravu, stvore uslove za bolji život građana, u interesu ne samo građana tog područja već i države”, kazao je on. Konjević je rekao da je stav MUP-a da u svim slučajevima, kada postoji interesovanje za konstituisanje samostalnih opština, kao što su područja Tuzi i Golubovaca “Ministarstvo će, u skladu sa zakonom, imati pozitivan stav”.On je podsjetio da je plavska Skupština 24. avgusta 2012. godine donijela Odluku o obnavljanju inicijative za dobijanje statusa opštine Gusinje i Studiju o opravdanosti dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova.“Ministarstvo je ocijenilo da Studija ispunjava formalno—pravne pretpostavke i da je urađena u skladu sa Praviinikom o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promjene”, podsjetio je Konjević.Na konsultativnom referendum u Plavu 4.688 građana glasalo za opštinu Gusinje, a 98 je bilo protiv. Konjević je kazao da je Komisije za ocjenjivanje ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu povodom sprovedenog konsultativnog referenduma o osnivanju opštine Gusinje dala mišljenje Vladi da su ispunjeni uslovi za predviđenu teritorijalnu promjenu, da područje Gusinja dobije status opštine.

Proslava na centralnom trgu

Hiljade Gusinjana,koji su stigli iz inostranstva je čekalo odluku, a u 17 sati je na centralnom trgu planirana i proslava, rekao je poslanik DPS iz Plava Husnija Šabović.

Šabović se na skupštinskom Odboru za politički sistem pohvalio da je on bio jedan od onih koji su radili na tome.

“Takav stav imao sam za Petnjicu, a imaću ga i za Tuzi. Ko god bude želio opštinu podržaću ideju ,” rekao je Šabović.

Odbor je podržao predlog izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, koji je već na dnevnom redu plenarne sjednice, koji će Gusinje dobtii status opštine.

Predsjednik Odbora Rifat Rastoder, kao i poslanik DPS Milorad Vuletić unaprijed su čestitali Gusanjanima, navodeći da postoji politički konsenzus oko njihovog zahtjeva i zakona koji to omogućava.

Prema podacima sa popisa stanovništva iz 2011. u Gusinju živi 4.239 stanovnika, dok je skoro 30.000 u inostranstvu, uglavnom u SAD.

Partijske evidencije pokazuju da na izbore izlazi oko 700 Gusinjana.

Odbor će predložiti Skupštini da od Vlade traži obezbjeđivanje novca za funkcionisanje tamnošnje opštine, dok ona ne bude u mogućnosti da obezbjeđuje prihode.

Bonus video: