Vaščuk: Ako ste član NATO možete da tražite, a ako nijeste onda molite i prosite

Prema njegovim riječima, na reformi sektora bezbjednosti treba intenzivno raditi
5 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2014. 15:48h

Reforma bezbjednosnih službi i implementacija zakona ključni su zadaci za Crnu Goru u procesu pristupanja NATO, ocijenio je ambasador Kanade Roman Vaščuk

Prema njegovim riječima, na reformi sektora bezbjednosti treba intenzivno raditi.

"To podrazumijeva potrebu da institucije bezbjednosti treba da rade sa takvim povjerenjem, da će se svaki drugi član Alijanse osjećati sigurno da podijeli neke informacije i tajne sa vama i vašim institucijama", rekao je Vaščuk agenciji MINA.

Dobra saradnja sa EU je prednost

On smatra da je osim zakonodavnih reformi prednost Crne Gore i to što ima pozitivnu sinergiju sa pridruživanjem EU.

"To je sa jedne strane možda dupli teret, ali sa druge je i sinergija dva procesa. Ali po pitanju pravnog sistema i zakonodavstva istim koracima se približavate i standardim EU i NATO", naveo je Vaščuk.

Još se ne zna šta će biti u Kardifu

On je ocijenio da je za sada neizvjesno kakvog karaktera će biti NATO samit na jesen u Kardifu i da su u toku diskusije da li će pitanje proširenja biti na dnevnom redu.

"Crna Gora između svih potencijalnih kandidata ima najbolje šanse, ako dođe do proširenja. Zato što sve te izazove koje imate u Crnoj Gori, svi se daju riješiti, mjerama koje su u okviru i u rukama Vlade, Skupštine i crnogorskog naroda", rekao je Vašačuk.

On je kazaio da se nada da u septembru nikakvog razočaranja neće biti.

Vaščuk je dodao, da, ukoliko ne bude samita proširenja, samo treba nastaviti naprijed.

"Crna Gora i zbog svog interesa i napredovanja što se tiče NATO-a, morala bi da nastavi u četiri ključna pravca - reforma, podrška, zakonodavni nivo, modernizacija bezbjednosnih i vojnih kapaciteta", zaključio je on.

Prednost su dobri odnosi sa susjedima

On je naveo da po pitanju članstva u NATO koristi za malu državu ima više nego rizika.

" Država, iako bi bila formalno neutralna ne može se izolovati od svijeta. Ali tada nema nikakvog uticaja na odluke", kazao je Vaščuk.

Prema njegovim riečima, učešćem u tim procesima Crna Gora ima bolje šanse da može da obezbijedi svoj interes o svakoj odluci.

Vaščuk smatra da je Crna Gora veći faktor stabilnosti zbog toga što ima dobre odnose sa svim komšijama, "koji nijesu uvijek u nedavnoj prošlosti bili u dobrim odnosima između sebe".

Članstvo Crne Gore korisno i za državu i za NATO

On je pojasnio da, iako situacija nije bila idealna što se tiče unutrašnje politike, to što je država ugrađena u neki stabilan bezbjednosni sistem veoma je važno za velike investicije.

"Ako gledate obalu Jadrana, za sada samo Crna Gora nije u NATO-u. Za Alijansu neka koordinacija bezbjednosti na toj obali je bitna ali i za Crnu Goru je takođe korisno", rekao je Vaščuk.

Komentarišući procenat podrške crnogorske javnosti NATO inetgracijama, on je rekao da je jasno da je bolje kada je snažnija većina koja se zalaže za takvu odluku.

"Čuo sam da je krenula javna rasprava i formalna i neformalna u Crnoj Gori u vezi te top teme. Vidjećemo samo poslije nekoliko mjeseci te diskusije kako izgleda podrška", rekao je on.

Vaščuk smatra da je najbolji način da se građanima kroz informacije približi tema i da sami mogu da odluče.

"Kada nijeste članica možete da molite i prosite, a kao član možete da tražite, to je kao benefit u osiguranju. Poruka je da je to forma osiguranja, ne za kuću već za državu", pojasnio je on.

On je naveo da država gdje se velika većina ljudi protivi ulasku u neku organizaciji, ne mora da se učlani.

"A kada imate većinu, i ona raste tada su perspektive drugačije. U Crnoj Gori taj trend je pozitivan i vidjećemo tokom sledećih mjeseci kako će se to razvijati", rekao je Vaščuk.

Prema riječima Vaščuka, ključ kojim se treba voditi jeste da se "o nama ne može se rješavati bez nas".

"Bezbjednost je kao neka polisa osiguranja, to se svakog dana možda ne primijeti, ali kada je kriza prirodna ili bezbjednosna ona je dobo znati da negdje tamo u dokumentima imate to osiguranje", naveo je on.

Vaščuk je podsjetio da Crna Gora dobija pomoć od Alijanse i kada nije članica.

"Kada nijeste članica možete da molite i prosite, a kao član možete da tražite, to je kao benefit u osiguranju. Poruka je da je to forma osiguranja, ne za kuću već za državu", pojasnio je on.

Vaščuk je podsjetio da države članice imaju svoje interese i da Crna Gora ne treba da se opterećuje odlukom da li će biti Samit proširenja, jer ne može da utiče na tu odluku.

Bonus video: