SDP Berane: Ulaganje u kulturu je ulaganje u grad i omladinu

"SDP će učiniti sve da se nastavi realizacija niza projekata koji se odnose na kulturna dešavanja"
137 pregleda 3 komentar(a)
Berane, Foto: Foto Rabrenović
Berane, Foto: Foto Rabrenović
Ažurirano: 21.02.2014. 12:12h

Socijaldemokratska partija Berana kao ključni činilac buduće lokalne vlasti pored ostalih oblasti, posebnu pažnju posvetiće kulturi u beranskoj opštini, saopšteno je iz te partije.

"S obzirom na veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, muzeja i kulturnih manifestacija koje imamo u Beranama, smatramo da je veoma bitno opravdati i učvrstiti dosadašnju poziciju ovog grada kao kulturnog centra sjevera Crne Gore. Berane je nakon drugog svjetskog rata iznjedrilo značajne kulturne stvaraoce i revolucionare i doživjelo privredni i kulturni prosperitet. Stoga ne želimo da naš grad zbog ekonomske krize i nepostojanja jasne vizije razvoja, kako privrednog tako i kulturnog, u tom smislu stagnira i izgubi identitet koji je stvarao decenijama", istakao je Adnan Pačariz, član OO SDP Berane.

Iz SDP-a kažu da će glavne odrednice njihove lokalne politike u oblasti kulture biti podrška kulturnoj produkciji, rekonstrukcija starih objekata, ali i izgradnja nove zgrade Centra za kulturu, kako bi se po evropskim standardima mogle održavati raznovrsne kulturne manifestacije.

"SDP će učiniti sve da se nastavi realizacija niza projekata koji se odnose na kulturna dešavanja, od obnavljanja časopisa "Tokovi", preko “Beranskog kulturnog ljeta” i Đurđevdanskih svečanosti, do Likovne kolonije i Ivangrad festa. Kultura mora biti sagledana kao potencijal razvoja i ostalih sfera društva - turizma, ekonomije, obrazovanja, a kao potencijal koji kao finalni proizvod donosi materijalnu i nematerijalnu korist, ona zahtijeva ulaganje. Zbog toga buduća lokalna samouprava mora imati sluha za kulturne potrebe naših sugrađana i razumjeti da kultura nije samo stavka u budžetu koja mora zbog zakona da se ispoštuje, već da je ulaganje u kulturu zapravo ulaganje i u omladinu i u grad", rekao je Pačariz.

Iz SDP-a navode da će drugačijim pristupom i novim ljudima koje će afirmisati u kampanji, pokazati spremnost da preuzmu veću odgovornost i pruže značajniji doprinos kulturi i stvaranju adekvatnih uslova za odvijanje kulturnog života u Beranama.

"Naš konačni cilj je veća zastupljenost sjevera u ovoj oblasti i zbog toga smo uvjereni da Berane umije i može bolje", rekao je na kraju Pačariz.

Bonus video: