Vešović: SDP da preispita partijsko sjećanje

"Žao nam je ako poslije 25 godina u raznim oblicima vlasti i raznim državama koje su branili, kolege iz DPS-a to nijesu shvatile"
19 komentar(a)
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Časlav Vešović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.02.2014. 19:20h

Kada bi poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) glasali po sopstvenoj volji sigurno bi neko od njih postupio jednako sa svojim partijskim drugovima iz Vlade, a ne bi baš svi bili protiv, saopšteno je iz Demokratske partije socijalsita (DPS).

Iz SDP danas je saopšteno da ta partija u parlamentu glasa samo ono što brani osnovne državne interese i izlazi u susret vrijednostima Evropske unije i NATO-a, za razliku od pojedinih štetnih odluka poslaničkog kluba DPS.

"Žao nam je ako poslije 25 godina u raznim oblicima vlasti i raznim državama koje su branili, kolege iz DPS-a to nijesu shvatile", naveli su iz SDP-a.

Portparola DPS-a, Časlov Vešović, kazao je da bi SDP-u bilo mnogo praktičnije da preispita svoje partijsko sjećanje, umjesto što preispituju memoriju DPS-a.

"Nije bilo tako davno kada su ograničavali svoje funkcionere da polemišu sa predsjednicima drugih partija u Crnoj Gori, objašnjavajući njihov partijski princip da to radi isključivo njihov predsjednik“, kaže se u saopštenju Vešovića.

Prema nejgovim riječima, u kontaktu sa DPS-om to pravilo ne važi, „ili je SDP promijenila predsjednika, a da o tome nije informisala javnost“.

“Kako poslanici SDP-a glasaju i opredjeljuju se prema sopstvenom uvjerenju, uvjerili su se bezbroj puta i građani Crne Gore u direktnim skupštinskim prenosima, ali i novinari crnogorskih medija koji su trpjeli pritiske SDP-a da ne objavljuju izjave jednog od njihovih poslanika, koji je „iskakao“ iz partijske direktive“, rekao je Vešović.

Kada bi, kako je naveo, glasali po sopstvenoj volji sigurno bi neko od njih glasao jednako sa svojim partijskim drugovima iz Vlade, „a ne listom protiv“.

„Samo jedan od konkretnih primjera protivustavnog zakona koji je SDP izglasala sa svojim partnerima iz Demokratskog fronta je Zakon o zaštiti državnih interesa u aluminijumskoj industriji, kojim je predviđeno da Skupština preuzme ingerencije sudske grane vlasti, koja je Ustavom definisana kao nezavisna i odvojena“, kazao je Vešović.

Prema njegovim riječima, valjalo bi da SDP osvježi memoriju i da prizna, „prije svega sebi, da nijesu oni tokom devedesetih godina bili nosioci i čuvari ideje o crnogorskoj nezavisnosti, kako nas uporno ubjeđuju, već je to bio Liberalni savez“.

Za to vrijeme, naveo je Vešović, SDP je imao svoje poslanike u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije, koji su uživali sve benefite ondašnje zajedničke države.

„Koliki je bio tadašnji „uticaj“ SDP-a na crnogorskoj političkoj sceni, najbolje svjedoči podatak, koji su oni izbrisali iz svoje memorije, da su prije poziva DPS-a za formiranje koalicije 1998. godine bili - vanparlamentarna stranka“,rekao je on.

Prema riječima Vešovića, dok je DPS zajedno sa SDP-om vodila političku borbu za obnovu crnogorske nezavisnosti, „njihovi najnoviji politički partneri činili su nadljudske napore da do toga ne dođe, šetajući svijetom i ubjeđujući razne „stafere“ da je za Crnu Goru bolje da nema državu“.

„Srećom i po SDP, nijesmo im to dozvolili“, naveo je Vešović.

On je podsjetio SDP na vrijeme lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici.

„Uz pompezne najave o trijumfu u sve tri opstine, SDP je postala opoziciona partija, dok je sama DPS ostvarila ogroman rast povjerenja. Tako građani procjenjuju doprinos razvoju države i demokratije, a mi na to ne bismo ništa dodavali“, zaključio je Vešović.

Bonus video: