DF proglasio potpuni bojkot Skupštine zbog neusvajanja izbornog zakona

DF poziva ostale opozicione partije da se pridruže totalnom bojkotu rada Skupštine, dok se kriza ne riješi.
67 pregleda 83 komentar(a)
DF, Foto: Boris Pejović
DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.02.2014. 16:51h

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) odlučilo je danas da u potpunosti bojkotuje Skupštinu Crne Gore, zbog odbijanja vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) da glasa za izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u Skupštini Crne Gore.

"Ovim neodgovornim činom DPS-a dodatno je produbljeno nepovjerenje između opozicije i vlasti nastalo brutalnom izbornom kradjom i zloupotrebom državnih resursa na predsjedničkim izborima održanim 07.04.2013. godine. Na ovaj način DPS je direktno preuzeo odgovornost za nastavak parlamentarne i ukupne političke krize u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju DF-a nakon sjednice njihovog predsjedništva.

Objasnili su da "totalni bojkot" rada Supštine podrazumjeva neučestvovanje poslanika DF-a u radu radnih tijela i plenuma a pozvali su i ostale opozicione partije da se pridruže bojkotu, "dok se kriza ne riješi".

Navodi se da je DF spreman da u najkraćem roku otvori dijalog u okviru Kolegijuma predsjednika Skupštine o pronalaženju prihvatljivog rješenja, na osnovama definisanim Ustavom.

Upozoravamo da svako odlaganje usvajanja novih pravila ugrožava regularnost izbornog procesa i da DPS preuzima odgovornost za nastavak i moguću eskalaciju političke krize

DF, kako se dodaje, ostaje čvrsto pri svim ostalim dogovorenim rešenjima u Zakonu, "posebno kada je riječ o kompormisnom roku primjene elektronske identifikacije birača, do 1. novembra ove godine".

"DF cijeni da je namjera DPS da se to rješenje primjenjuje od 1. marta 2015 godine, bila da prevari DF i ukupnu opoziciju i organizuje još jedne izbore po starim pravilima koja omogućavaju izborne manipulacije putem „fantom“ birača. Upozoravamo da svako odlaganje usvajanja novih pravila ugrožava regularnost izbornog procesa i da DPS preuzima odgovornost za nastavak i moguću eskalaciju političke krize", navodi se u zaključcima Predsjedništva najbrojnije opozicione grupacije u parlamentu.

Iz DF-a smatraju da bi se nova sjednica Skupštine, na kojoj bi se po hitnom postupku usvojio ovaj zakon, mogla održati već početkom naredne nedjelje, a najkasnije početkom marta mjeseca.

"Naravno, uslov za takav scenario jeste promjena odluke DPS da dalje sabotira usvajanje izbornog zakona", navodi se u zaključcima.

Raspisivanje lokalnih izbora bi produbilo krizu

DF je upozorio predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, ali i potpredsjednika DPS, da bi svako jednostarno raspisivanje lokalnih izbora, prije rješavanja novonastale političke krize, obesmislilo dijalog i dodatno radikalizovalo politčku situaciju.

"DF, takodje smatra da se Zakonom o izboru odbornika i poslanika može i treba riješiti i pitanje datuma održavanja lokalnih izbora, kao dio konsenzusa o izlasku iz duboke i opasne političke krize. Imajući u vidu i medjunarodne konsekvence ovakvog glasanja DPS – a, DF poziva EU i OSCE da se hitno uključe u rješavanje dubokih političkih problema, nastalih neizglasavanjem kljucnog izbornog zakona", poručilo je Predsjedništvo Fronta.

Navodi se da će DF narednih dana otvoriti "opsežne konsultacije sa gradjanima i biračima širom Crne Gore, putem javnih tribina, skupova i razgovora u prostrijama DF, kao i u Parlamentu, o uzrocima, posljedicama i putevima izlaska Crne Gore iz duboke političke krize".

"To će u uslovima bojkota rada Skupštine, biti dominatna aktivnost svih poslanika DF, kao jedan od suštinskih mehanizama ostvarivanja naše parlamentarne uloge", zaključili su iz Predsjedništva DF-a.

Bonus video: