Đukanović: Ulazak u NATO podržava 42 odsto građana

"Pristupanje NATO nije samo naša odluka, jer zavisi i od toga da li će ostale države članice biti opredijeljene da na predstojećem samitu šire savez"
74 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2014. 12:38h

Ulazak Crne Gore u NATO podržava 42 odsto građana, ali na daljem rastu treba predano i pažljivo raditi, rekao je premijer Milo Đukanović.

On je, na sastanku Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Bijelom Polju u okviru akcionog plana kampanje o članstvu u NATO, rekao da je u konstruktivnom dijalogu konstatovano da Alijansa predstavlja najbolji, najefikasniji i najisplativiji okvir za dalje unapređenje stabilnosti u Crnoj Gori i Balkanu.

Đukanović je, kako je saopšteno iz DPS-a, kazao da od ukupnog broja poslanika u crnogorskom parlamentu njih dvije trećine, formalno ili neformalno, podržava ulazak u NATO, ali da istovremeno istraživanja javnog mnjenja pokazuju drugačiju sliku.

On je rekao da je to politički izazov i da je cilj DPS-a da čuje sve argumente, i za i protiv ulaska u NATO i građanima detaljno i pažljivo objasni sve prednosti članstva.

"Zato smo, kao najsnažnija i najodgovornija partija u Crnoj Gori, preuzeli inicijativu u tim aktivnostima i zato smo pozvali sve ostale partije, koje se zalažu za ulazak u NATO, da pojačaju svoj angažman na tom planu“, kazao je Đukanović.

"Ratovali su naši đedovi, potom su ratovali naši očevi, pa je i naša generacija svjedočila jednom ratu. Ne smijemo dozvoliti da se to ponovi našoj djeci i generacijama koje će tek doći", rekao je Đukanović

"Vrijednosti na kojima počivaju ove dvije zajednice – razvoj demokratije i vladavine prava, unapređenje ljudskih prava, civilna kontrola službi bezbjednosti i odbrane i ekonomski razvoj – upravo ono za što se zalažemo i što smo prihvatili kao dio svog političkog programa", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da NATO odavno nije samo puki vojni savez, već savez država koje dijele zajednički sistem vrijednosti, prije svega političkih, a to su vrijednosti na kojima počiva i Evropska unija (EU).

"Crna Gora sa EU i NATO dijeli zajedničke ciljeve, čije ispunjavanje značajno doprinosi boljem kvalitetu života svih građana. Zbog toga je važno da Crna Gora, kroz formalno pristupanje NATO, a nakon toga i EU, ispuni sve vrijednosti za koje se opredijelila", ocijenio je Đukanović.

On je kazao da će Crna Gora će, kao punopravna članica saveza, imati jednak tretman i pravo odlučivanja kao i sve ostale zemlje članice, a zbog ranijih iskustava važno je da se bude za stolom gdje se donose najvažnije odluke.

Govoreći o benefitima članstva u NATO, Đukanović je naglasio pitanje daljeg unapređenja bezbjednosti, ne samo Crne Gore, već i čitavog regiona.

"Ne smijemo smetnuti sa uma u kakvom regionu živimo. I dalja i novija istorija nas na to upozorava. Ratovali su naši đedovi, potom su ratovali naši očevi, pa je i naša generacija svjedočila jednom ratu. Ne smijemo dozvoliti da se to ponovi našoj djeci i generacijama koje će tek doći", istakao je Đukanović.

On je dodao da ne treba propustiti šansu za integraciju u NATO, jer na Balkanu ne postoji pouzdan mehanizam stabilnosti.

"Ekonomski razvoj je pouzdaniji, stabilniji i dugoročniji što je država stabilnija i bezbjednija, a takvu bezbjednost je moguće obezbijediti članstvom u NATO", kazao je Đukanović.

On je ocijenio da će pouzdan investitor uvijek radije za ulaganje izabrati državu koja ima pouzdan bezbjednosni okvir.

"Pristupanje NATO nije samo naša odluka, jer zavisi i od toga da li će ostale države članice biti opredijeljene da na predstojećem samitu šire savez. Mi moramo pokazati svoju punu spremnost i opredijeljenost u svim segmentima društva da budemo punopravna članica saveza kakav je NATO", rekao je Đukanović.

On je kazao da je za Crnu Goru najbolje da se to dogodi što prije.

"Na tome bi trebalo svi predano da radimo, kako mi u DPS-u, tako i u drugim partijama koje imaju isto opredjeljenje, nevladinom sektoru i svim drugim organizacijama", zaključio je Đukanović.

Bonus video: