Milić: Krivokapić nam je rekao da će izborni zakon biti usvojen

Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika nije danas usvojen u Skupštini, jer nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika
9 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Srđan Milić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Srđan Milić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2014. 13:25h

Socijalistička narodna partija (SNP) nikad nije učestvovala u neprincipijelnim dogovorima za obezbjeđivanje većine, rekao je njen predsjednik Srđan Milić, navodeći da su u toj stranci začuđeni neizglasavanjem izbornog zakona.

Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika nije danas usvojen u Skupštini, jer nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika.

Za taj predlog glasali su poslanici Demokratskog fronta (DF), SNP-a, Pozitivne i Socijaldemokratske partije, njih 42, dok je 27 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) bilo uzdržano.

"Iskazujemo čuđenje što predlog zakona zakon nije dobio dvotrećinsku podršku, jer su nas ubjeđivali da će tako biti i pojedini predstavnici parlamentarne opozicije i predlagač zakona, Ranko Krivokapić i pojedini predstavnici drugih vladajućih partija", rekao je Milić agenciji MINA.

"Što se tiče kvaliteta zakona, on je daleko od onog što bi trebalo da bude, što su poslanici SNP-a trebalo da poprave predlaganjem amandmana", dodao je Milić.

Prema njegovim riječima, očigledno da nekorektna i netransparentna komunikacija unutar parlamenta između pojedinaca i tih partija ili grupa nije dala rezultate.

"Mnogo je razloga bilo da SNP glasa protiv, međutim, s obzirom na to da u parlamentu postoje pojedini političari koji predano uređuju pojedine medije, htjeli smo i građanima, na najjednostavniji način, svojim glasom, pokazati da SNP ostaje ono što je bila, da nikad nikog izdala nije", dodao je Milić.

SNP, saopštio je, nikad nije učestvovala u neprincipijelnim dogovorima kako doći do većine.

"Što se tiče kvaliteta zakona, on je daleko od onog što bi trebalo da bude, što su poslanici SNP-a trebalo da poprave predlaganjem amandmana", dodao je Milić.

On je podsjetio da da je vrlo mali broj prihvaćen, a da se ono što nije prihvaćeno tiče obaveze da se u istom danu u Crnoj Gori održavaju lokalni izbori, navodeći da je to norma koja postoji u uporednom pravu Evropske unije.

SNP, saopštio je, nikad nije učestvovala u neprincipijelnim dogovorima kako doći do većine.

"Nije prihvaćeno primjenjivo rješenje za funkcionisanje Državne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija, već su bila predložena rješenja koja se nijesu mogla primijeniti u praksi. Nije prihvaćeno od predlagača, dijela parlamentarne opizicije, ni DPS-a, rješenje kojim bi se na drugačiji način obezbijedio način glasanja", naveo je Milić.

Prema najegovim riječima, posebno smeta što se zakonom o crnogorskom državljanstvu nije krenulo u rješavanje pitanja više hiljada građana koji žive u Crnoj Gori, ali koji ne mogu da ostvare pravo na državljanstvo.

To se, naveo je, Milić, nje desilo udruženom akcijom dijela opizicije koja nije glasala, navodeći da konkretno misli na Pozitivnu, i vlasti.

Bonus video: