DPS i manjinske partije blokirali usvajanje izbornog zakona

Poslanici manjinskih stranaka napustili su prije glasanja sjednicu jer nijesu dobili podršku za amandman kojim se obezbijeđuje afirmativna akcija na lokalnom nivou
66 pregleda 40 komentar(a)
Poslanici DPS-a u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Poslanici DPS-a u Skupštini, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2014. 17:36h

Skupština Crne Gore nije obezbijedila dvotrećinsku podršku izmjenama izbornog zakona, jer za taj dokument nijesu glasali poslanici DPS i manjinskih stranaka.

Za izborni zakon glasalo je 42, dok je 27 poslanika bilo uzdržano.

Poslanici manjinskih stranaka napustili su prije glasanja sjednicu jer nijesu dobili podršku za amandman kojim se obezbijeđuje afirmativna akcija na lokalnom nivou, čime bi manjine koje ne pređu cenzus dobile jedan mandat u lokalnim parlamentima. Manjinske partije su zbog toga najavile žalbu Ustavnom sudu.

Poslanici SNP-a su najavili da će biti uzdržani prema zakonu, jer prethodno nije usvojen njihov amandman kojim se mijenja sastav opštinskih izbornih komisija.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić optužio je poslanike SNP-a da su ga prevarili, podsjećajući da su imali vremena da riješenja iz amandmana uključe u zakon tokom sastanaka radne grupe, koju su vodili Milutin Simović i Srđan Milić.

"Imali ste deset mjeseci da se dogovorite i imali ste predsjednika komisije koji ih je mogao staviti u zakon. Ja sam preuzeo odgovornost da ispravljam vaše greške, i sada tražite da prihvaatam zahtjeve za minut. Nije pošteno mene optuživati za nešto što vi niste uspjeli da dogovorite", kazao je Krivokapić, na šta je Neven Gošović (SNP) tražio izvinjenje.

"Ne pripada vama da mene učite poštenju", kazao je Gošović, na šta mu je predsjednik parlamenta kazao da je "u njegovom sistemu časti odustajanje u zadnjem momentu nepošteo".

I Popović podržao

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović podržao je Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika, koji danas nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu, saopšteno je iz te stranke. Za taj predlog glasali su i poslanici Demokratskog fronta, Pozitivne Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Socijaldemokratske partije, poslanici Demokratske partije socijalista bili su uzdržani, a predstavnici Bošnjačke stranke i Kluba albanskih stranaka napustili su zasjedanje jer nijesu prihvaćeni njihovi amandmani koji su se odnosili na afirmativnu akciju na lokalnom nivou.„Zbog nepreciznosti u medijskim informacijama, obavještavamo javnost da je predsjednik i poslanik LP Andrija Popović podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika koji danas nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu na sjednici Skupštine Crne Gore“, kaže se u saopštenju liberala. Dodaje se da je to lako ustanoviti pregledom snimka glasanja o tom Predlogu zakona.

Bonus video: