Predstavnici manjinskih partija napustili sjednicu Skupštine

Predstavnici manjina tražili su usvajanje amandmana kojim se na lokalnom nivou predviđa afirmativna akciju za narode koji čine manje od pet odsto stanovništva
57 pregleda 4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.02.2014. 10:47h

Poslanici Bošnjačke stranke i kluba albanskih partija napustili su sjednicu Skupštine i neće glasati o Predlogu zakona o izboru odbornika i poslanika, jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani koji se tiču afirmativne akcije na lokalnom nivou. Predstavnici manjina tražili su usvajanje amandmana kojim se na lokalnom nivou predviđa afirmativna akciju za narode koji čine manje od pet odsto stanovništva. Po tom modelu, ukoliko nijedna partija neke manjine ne pređe cenzus, zbrajaju se svi glasovi kako bi se dobio jedan mandat za najjaču od njih. Potpredsjednik BS i parlamenta Suljo Mustafić kazao je da predstavnici manjinskih naroda napuštaju sjednicu navodeći da je povrijeđen Ustav."Ne želimo više učestvovati u ustavnom nasilju i mislimo da nije potrebno dalje da glasamo o tom zakonu", rekao je on. Poslanik Force Genci Nimanbegu rekao je da albanska politika mora da vodi računa o sebi, "nebitno ko je u vlasti, a ko ne". On je rekao da Forca smatra da je izborni proces daleko od demokratskog i da se povjerenje mora povratiti.

Partijski interesi Poslanik Demokratske partije socijalista, Milutin Simović rekao je da su predstavnici manjinskih partija s pravom imali oštru reakciju. Predsjednik parlamenta Ranko Krivpokapić kazao je da nije dobro što je došlo do takve situacije, navodeći da je na njihov zahtjev sinoć prekinuta sjednica."Ovi amandmani ni prije dvije godine nisu prošli. Iskazujem žaljenje u ime svh, ali ne možemo sinoć i danas biti taoci bilo čijih partijskih interesa", naveo je on. Krivokapić je prihvatio dva amandmana Demokratskog fronta, a kojima je predviđeno da rok za primjenu zakona bude 1.novembar, do kada se daje rok Ministarstvu unutrašnjih psolova u vezi nabavke opreme i stavljanje u funkciju sistema za elektronsku identifikaciju. MUP je tražio da taj rok bude 1.januar naredne godine. Poslanici Fronta, Goran Danilović, Nebojša Medojević i Andrija Mandić predložili su zaključak kojim se obavezuju da će rok od 1.novembra produžiti za dva mjeseca, ako do tada ne bude izbora."Ako nema prevare, i ne bude izbora do 1.novembra, mi smo spremni da zajednički i MUP-u produžimo rok, ako mu tada bude trebalo da završi zadatak", rekao je Danilović.Drugim prihvaćenim amandmanom Fronta predviđeno je da se ubrza proces javnih nabavki potrebne opreme za elektronsku identifikaciju, da to bude neposredno, bez tendera, uz kontrolu parlamenta kao bude neophodno. Poslanik DPS-a Tarzan Milošević kazao je da rokovi nisu postavljeni da bi se da kalkuliisalo kad se mogu raspisati i održati izbori."Rok je na insistiranje MUP-a bio postavljen, jer su kazali da ne mogu do 1. januara staviti sistem za identifikaciju u funkciju. Vi želite da prebacite odgovornost na DPS i MUP, i onda ako ne održimo izbore u tom roku da mi budemo krivi", kazao je on. Poslanici su usvojili u načelu, dvotrećinskom većinom, Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika, a u nastavku sjednice raspravljaju o 59 amandmana podnijetih na Predlog zakona. Skupština je juče, glasovima opozicije i SDP-a usvojila Zakon o finansiranju političkih partija i kampanja, kojim je predviđena stroža kontrola trošenja budžetskih sredstava i sprječavanje njihove zloupotrebe u partijske svrhe. Usvojene su i izmjene zakona o ličnoj karti i lokalnoj samoupravi, kao i biračkom spisku, dok predlog zakona o crnogorskom državljanstvu nije dobio podršku u načelu i neće ići dalje u proceduru.

Bonus video: