Promjene u Skupštini: Umjesto Đeke Đeljošaj

Predizbornim sporazumom albanske koalicije, Đeku će do novembra mijenjati neko iz Albanske alternative
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 21:01h

Lidera Demokratske partije(DP) Fatmira Đeku, nakon što bude izabran za gradonačelnika Ulcinja, u poslaničkim klupama do kraja godine mogao bi mijenjati predsjednik Albanske alternative (AA) Đerđ Camaj ili, što je izvjesnije, Nik Đeljošaj.

Predizbornim sporazumom albanske koalicije, Đeku će do novembra mijenjati neko iz Albanske alternative, dok će preostale dvije godine pripasti predsjedniku Demokratskog saveza u Crnoj Gori(DSCG) Mehmedu Bardhiju. Koalicionim sporazumom između tri albanske partije predviđeno je da prve dvije godine skupštinskog mandata podijele Demokratska partija i AA, dok bi ostatak pripao Bardhiju.

Bardhi je bio drugi na izbornoj listi albanske koalicije, dok je na trećem mjestu Camaj.

U slučaju da Camaj odustane od ulaska u parlament, pravo na poslaničko mjesto pripada njegovom partijskom kolegi Đeljošaju, koji je 5. na izbornoj listi. „Iako je Bardhi drugi na listi, internim sporazumom predviđeno je da Đeku zamijeni neko iz Alternative. Bardhi bi se mogao vratiti u parlament u oktobru, kada skupština uđe u drugu polovinu mandata“, kazao je sagovornik „Vijesti“ iz koalicije.

Đeka, nakon što bude izabran za gradonačelnika Ulcinja, nema pravo da sljedećih 12 mjeseci prima poslaničku platu. Međutim, Camaj ili Đeljošaj, bez obzira što bi u poslaničkim klupama mogli sjedjeti oko pola godine, imaju pravo da nakon rotacije primaju punu poslaničku platu u narednih 12 mjeseci. Predizbornim dogovorom albanskih partija predviđeno je da se uz mandate dijeli i novac za finansiranje tako što polovina pripada DP i Alternativi, dok je ostatak namijenjen Bardhijevoj stranci. Kako se navodi, DS se obavezuje da sumu za finansiranje smanji za 10 odsto, kako bi na taj način pomogao partnerima.

Ulcinjska opozicija: Sve je isto, samo Pozitivna zamijenila SDP

DPS neće tražiti odgovornost svog ulcinjskog odbora zbog toga što nijesu uspjeli da kroz pregovore formiraju vlast, iako je ta partija sa devet mandata pobijedila na izborima 26.januara, kazao je Vijestima poslanik DPS Ljuiđ Škrelja, dan nakon što su njihovi koalicioni partneri na državnom nivou, Forca i Koalicija za budućnost Ulcinja koju predvodi lider DP Fatmir Đeka, zajednom sa Pozitivnom, i zvanično dogovorili formiranje lokalne vlasti. Šef ulcinjskog DPS Ljoro Nrekić je ocijenio da je nova koalicija uperena isključivo protiv DPS, a ne zarad dobrobiti građana Ulcinja. Kao potvrdu te ocjene, iz DPS podsjećaju da su na vlasti iste snage koje su zbog neslaganja i izazvale vanredne izbore.

“Sve je isto osim što je Pozitivna zamijenila SDP“, kazao je Škrelja. On je kazao da DPS nije partija koja bi na silu htjela koalicioni savez sa bilo kim i da albanske partije nijesu imale pritiske iz Albanije i sa Kosova zbog DPS. On tvrdi da su se Nazif Cungu i Đeka prilikom nedavne posjete ministru inostranih poslova Albanije proveli „kao bosi po trnju“.“Sudionici tog sastanka rekli su mi da im je albanski ministar rekao da prvo usklade stavove u Crnoj Gori”, tvrdi Škrelja.

Lider DUA Mehmet Zenka, koji je izašao iz pregovora sa Đekom i Cunguom i priklonio se DPS, je juče novu vlast nazvao neprincipijelnom.“Stari drugari su i u novoj vlasti. Svašta su pričali jedni protiv drugih u predizbornoj kampanji, a sada sjede zajedno. Društvo bez principa nije naše”, kazao je Zenka. Šef OO SDP Selim Resulbegović, koji je takođe pregovarao sa DPS-om, kazao je da mu nova koalicija izgleda pesimistički: “Sumnjam da i oni sami vjeruju da mogu nešto postići”.Koordinator DPS za Ulcinj bila je član Predjedništva Sanja Vlahović. U pregovore su bili uključeni Goran Jevrić i Svetozar Marović, koji je u Budvi nakon izbora ugostio Cungua, Đeku i Nrekića. S.A.

Camaj ili Đeljošaj imaju pravo da nakon rotacije primaju punu poslaničku platu u narednih 12 mjeseci

Bonus video: