Numanović: Crna Gora je primjer kako treba rješavati probleme raseljenih lica

Numanović je istakao da na teritoriji države Crne Gore nije bilo ratnih dešavanja
96 pregleda 6 komentar(a)
Suad Numanović, Sajmon Hjuz, Foto: Vlada Crne Gore
Suad Numanović, Sajmon Hjuz, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.02.2014. 21:01h

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović sastao se danas sa ministrom za pravdu i građanske slobode Velike Britanije, Sajmonom Hjuzom koji je došao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, kaže se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Numanović je istakao da na teritoriji države Crne Gore nije bilo ratnih dješavanja, a priliv interno raseljenih i raseljenih lica 1999. godine činio je četvrtinu našeg društva.

"Naša država je primjer dobrog rješavanja ovog pitanja jer su ova lica dobrim djelom izabrala da ostanu u našoj zemlji. Na polju zaštite manjinskih naroda, naša država postiže zavidan rezultat u regionu jer su jedino kod nas manjine bile za nezavisnu Crnu Goru", istakao je Numanović

Tokom susreta Numanović je upoznao Hjuza da Crna Gora predsjedava Dekadom inkluzije Roma 2005/2015., kao i sa aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi u cilju integracije Roma i Egipćana u crnogorsko društvo, aktivnostima na polju osnaživanja ekonomskog položaja žena i njihovog većeg učešća u javnom i političkom životu, kao i smanjivanja nasilja nad ženama.

Hjuz je iznio pohvale za Crnu Goru u smislu zaštite i unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

"Hjuz je pokazao interesovanje za naš sudski sistem i brzinu rješavanja sudskih sporova, gdje treba intenzivnije raditi na bržem sprovođenju sudskih odluka, a iskazao punu podršku prijemu Crne Gore u EU i NATO integracije i predložio svaku dalju saradnju u praktičnom smislu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: