Koalicija tri partije u Ulcinju poslala DPS u opoziciju

Stavljena tačka na spekulacije o tome da albanske partije ne mogu formirati vlast bez DPS-a, koji je, osvojio devet mandata na izborima održanim 26. januara
62 pregleda 35 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Luka Zeković
Fatmir Đeka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2014. 16:27h

Forca, Koalicija "Za budućnost Ulcinja" i Pozitivna formiraće novu vlast u Ulcinju, a konstituivna sjednica lokalnog parlamenta biće održana vjerovatno do kraja naredne sedmice, saznaju "Vijesti" iz više izvora.

Time je stavljena tačka na spekulacije o tome da albanske partije ne mogu formirati vlast bez DPS-a, koji je, osvojivši devet mandata, pobijedio na izborima održanim 26. januara.

"Stavili smo tačku na pregovore sa DPS-om. Dogovorili smo se sa Forcom i Pozitivnom", kazao je "Vijestima" lider Demokratske partije i Koalicije Fatmir Đeka.

Forca je udovoljila zahtjevu koalicije da Đeka bude predsjednik Opštine u naredne četiri godine. Njegova koalicija, koju još čine Perspektiva Amira Holaja i Demokratski savez Mehmeta Bardhija, dobiće još oko 35 odsto funkcija u izrvšnoj vlasti.

Nešto više uzeće Forca, koja je osvojila osam mandata, dok će ostalo pripasti Pozitivnoj, koja je sa dva odbornika najprijatnije iznenađenje izbora.

Šef ulcinjske Pozitivne Dritan Abazović nije odgovarao na pozive „Vijesti”. On je juče agenciji Mina kazao da Pozitivna neće uslovljavati bilo čime taj dogovor, niti ih u toj partiji, kako je naveo, interesuju funkcije.

"Ni funkcije, ni beneficije, ni privilegije nijesu nešto što nas zanima. Ono što baštini Pozitivna Crnu Goru jesu realni principi i osnove koju su kompatibilni sa evropskim standardima u lokalnim samoupravama", rekao je Abazović.

Đeka je kazao da nije bilo pritisaka iz Podgorice.

"Pa i DPS i SDP su partneri na državnom nivou, a politički protivnici na brojnim opštinskim poljima. To nije ništa strašno", kazao je Đeka, navodeći da događaji u Ulcinju ne bi trebalo da utiču na koaliciju na republičkom nivou.

Sa druge strane, u DPS su bijesni. Šef OO DPS-a Ljoro Nrekić kazao je da su njegovi partneri na državnom nivou u najmanju ruku bili nekorektni.

"Đeka je došao kod nas uveče u osam sati i rekao da ima 15 mandata. To nije u redu, ali neka im je sa srećom. Svakako, to će biti loš brak i u to će se građani brzo uvjeriti", kazao je Nrekić.

Albanske partije počele su razgovore vrlo brzo nakon izbora, ali je DUA, nezadovoljna odnosom Force i koalicije, odlučila da istupi iz pregovora. Lider DUA Mehmet Zenka, optužujući kolege da mu rade iza leđa, javno je saopštio da će njegova partija pregovarati samo sa DPS-om.

Iz izvora bliskih vrhu DP-a, „Vijesti” saznaju da je i Đeka radije htio koaliciju sa DPS-om nego sa Forcom, ali da mu na brojne apele, pozive i poruke nije odgovarao niko.

Koordinatori za Ulcinj i visoki funkcioneri DPS Goran Jevrić i Sanja Vlahović, nijesu se javljali na pozive "Vijesti".

Bonus video: