Nema povlačenja, sve na glasanje

Opozicija i Krivokapić odlučni da se Parlament izjasni o šest zakona, uprkos preko 100 amandman, od kojih je većina DPS-ovih
55 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2014. 14:50h

Iako predlagači imaju mogućnost da, zbog velikog broja amandmana, vrate izborne zakone na doradu, izvjesnije je da će se o njima u parlamentu raspravljati naredne nedjelje. Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da opozicija, koja je predložila izmjene Zakona o finansiranju partija, neće povlačiti taj dokument iz procedure i pored činjenice da je na njega predloženo 55 amandmana.

Prema informacijama “Vijesti” male su šanse da zbog istog broja amandmana predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić povuče iz procedure izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika koji se usvaja dvotrećinskom većinom, koju možđe dati samo DPS.

Bojanić tvrdi da je na kolegijumu dogovoreno da se u ponedjeljak zakoni usvoje u načelu i da se raspravlja o svakom amandmanu:

“Nema povlačenja, jer bi to značilo razvodnjavanje priče koja se mora završiti. Previše smo vremena potrošili na dogovoranju zakonskih riješenja da bi ih tako lako odbacili. Glasaćemo o svakom amandmanu, pa koji prođe”.

Dok izborni zakon može povući Krivokapić, kao zvanični predlagač, izmjene zakona o finansiranju partija moraju povući sva tri predlagača-Azra Jasavić, Neven Gošović i Goran Danilović.Dosadašnja parlamentarna praksa bila je da se, ukoliko usvojeni amandmani mijenjaju suštinu, zakon vrati na doradu. Tako je DPS krajem godine povukla Zakon o prijestonici, a slično je učinio i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović kada je u julu povukao Zakon o visokom obrazovanju, nakon što su DF i SDP amandmanima spriječili vezu države i privatnih fakulteta. Bojanić smatra da broj amandmana može biti razlog za povlačenje izbornih zakona.

“Možete se na jedan zakon predložiti stotine amandmana, ali to ne znači da će svi proći. Neka DPS vidi kako je kad im amandmani ne prolaze”, kazao je on.

Ukoliko ukupno šest zakoni koji tretiraju izbore, a na koji je uloženo preko 100 amandmana, budu usvijeni do kraja nedjelje, od ključnih izmjena na lokalnim izborima u aprilu biće primjenjiva samo pooštrena pravila o glasanju putem pisma, dok će novi način identifikacije biračam stupiti na snagu za najmanje šest, kako predlaže opozicija, odnosno 12 mjeseci, kako to traži MUP.

“Možete se na jedan zakon predložiti stotine amandmana, ali to ne znači da će svi proći. Neka DPS vidi kako je kad im amandmani ne prolaze”, kazao je Bojanić

S obzirom na kratke rokove za izbor novog sastava DIK, veće ingerencije u slučaju izbornih zloupotreba državnih resursa, ako u sadašnjem ili malo izmijenjenom obliku prođu izmjene Zakona o finasiranu partija , na aprilskim izborima imaće aktuelni sastav Komisije. Primjenu zakona dodatno bi mogao otežati DPS koji tvrdi da su pojedina rješenje neustavna zbog čega bi mogao podnijeti inicijativu Ustavnom sudu. U slučaju da Ustavni sud stane na stranu DPS-a opet bi na snazi bila većina važećih rješenja.

Primjena zakona, ako se usvoje, zavisiće i od ocjena Ustavnog suda kojem će se DPS žaliti

DPS: Osumnjičeni za kriminal mogu donirati, nijesu osuđeni

U amandmanima na Zakon o finansiranju partija DPS je upozorila da je neustavan zahtjev da se partije odriču donacija lica optuženih za organizovani kriminal, navodeći da se time krši ustavna odredba o pretpostavci nevinosti do pravosnažne odluke pravosudnih organa.

U toj partiji su kazali da je neustavan i predlog DF-a da se u izbornoj godini zabrani uplaćivanje donacija lokalnoj samoupravi, kao i predlog da DIK objavljuje podatke o građanima koji su dobili subvencije tokom izborne kampanje, navodeći da se lični podaci ne smiju objavljivati u javnosti.

Protivustavna je, smatraju u DPS-u, i zabrana sklapanja ugovora o radu tokom kampanje, kao i predlog da skupštinski odbor ima pravo da nadzire institucije.

Galerija

Bonus video: