Vučelić odgovorio SDP i opoziciji: Da živimo bolje kao dio Podgorice

Dovođenje u vezu ovog modela sa kratkoročnim političkim ciljevima očigledan je primjer politikanstva, smatra Vučelić
117 pregleda 8 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2014. 19:14h

Predsjednik podgoričkog Odbora DPS-a Vladan Vučelić ocijenio je da je model po kojem bi GO Tuzi i Golubovci bile posebne opštine u sastavu Glavnog grada najoptimalnije rješenje za zadovoljavanje interesa građana tih područja i unapređenje standarda i kvaliteta života.

On je istakao da će poslanici Skupštine Crne Gore, usvajanjem izmjena zakonske regulative, podržati model kojim je predviđeno da nove opštine imaju potpunu samostalnost u odlučivanju, posebno u oblasti planiranja i uređenja prostora i upravljanja finansijama.

“Dovođenje u vezu ovog modela, koji je najbolji garant dugoročne stabilnosti lokalnih zajednica, sa kratkoročnim političkim ciljevima, što predstavnici opozicije čine ovih dana, očigledan je primjer politikanstva koje zanemaruje potrebe, interese i dobrobit građana”, kazao je Vučelić.

Predstavnici opozicije, ali i SDP-a, koji sa DPS-om čini vlast u GO Golubovci, nedavno su kazali da ne žele da Zeta postane opština u okviru Glavnog grada, jer smatraju da bi im po tom scenariju i dalje “krojio kapu” gradonačelnik Miomir Mugoša.

Vučelić, smatra da se predloženim modelom “obezbjeđuje i garantuje potpuna sigurnost funkcionisanja dviju opština i njihova samostalnost i u upravljanju finansijama”.

On je kazao da bi pomenuto rješenje moglo da posluži kao pozitivno iskustvo i nekim drugim lokalnim samoupravama.

“Samo one lokalne samouprave koje obezbijede povećanje kvaliteta života svojih građana, opravdavaju sopstveno postojanje”, kazao je Vučelić.

Rješenje se primjenjuje i u Evropi

Vučelić je istakao da predloženo rješenje nije nepoznato, već decenijama se primjenjuje u okruženju i Evropi, gdje posebne opštine funkcionišu u okviru glavnih gradova.

Smatra da model koji je predložila većina u Skupštini GO Tuzi “dodatno uvažava posebnost sadašnjih gradskih opština i daje im značajno veće ingerencije u odnosu na one koje poznaju rješenja u okruženju”.

Bonus video: