Mugoša: Dopuniti Zakon o teritorijainoj organizaciji, jer je neustavan

Mugoša smatra da je osporeni Zakon nesaglasan sa odredbama 61, 11, 24, 25, 95, 113 i 117 Ustava Crne Gore
93 pregleda 5 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.02.2014. 12:58h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša podnio je predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o dopunama Zakona o teritorijainoj organizaciji Crne Gore, ocjenjujući da nije u saglasnosti sa Ustavom.

Novim zakonom je propisano da referendum ne može biti održan na dan održavanja lokalnih izbora, kao ni u periodu od sedam dana prije i sedam dana poslije održavanja lokalnih izbora u opštini i da predsjednik Crne Gore raspisuje vanredne izbore u opštini u kojoj je došlo do teritorijalne promjene istoga dana kada u novoformiranoj opštini.

Mugoša smatra da je osporeni Zakon nesaglasan sa odredbama 61, 11, 24, 25, 95, 113 i 117 Ustava Crne Gore.

On podsjeća da se na osnovu Zakona o referendumu, opštinski referendum mora raspisati radi prethodnog izjašnjavanja građana o osnivanju novih opština, ukidanja iii spajanja postojećih opština i promjeni sjedišta i da se može raspisati radi prethodnog izjašnjavanja građana o pjedinim pitanjima iz nadležnosti Skupšine opštine (SO), pa postupku utvrđnim statutom opštine.

Mugoša smatra da je osporeni Zakon nesaglasan sa odredbama 61, 11, 24, 25, 95, 113 i 117 Ustava Crne Gore.

“Postavlja se pitanje da li se odredbama Zakona o dopunama Zakona o teritorijainoj organizaciji Crne Gore mimo Ustava, dakle u mjeri koja Ustavom nije dopuštena, na neustavan način ograničavaju prava na izjašnjenje putem referendum”, navodi Mugoša.

On podsjeća da Ustav uređuje način odlučivanja građana u lokalnoj samoupravi i utvrđuje da je opština samostalna u vršenju svojih nadležnosti i da Vlada može raspustiti SO, odnosno razriješiti predsjednika opštine samo ako SO, odnosno predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrši svoje nad1ežnosti.

“Suprotno Ustavom utvrđenoj samostalnosti lokalne samouprave, osporenim zakonom se narušava ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda na slobodno izjašnjavanje gradana u lokalnoj samoupravi na referendum”, smatra Mugoša.

Prema njegovim riječima, osporenim zakonom je propisano da predsjednik države raspisuje vanredne izbore u opštini u kojoj je došlo do teritorijaine promjene istoga dana kada i izbore u novoformiranoj opštini.

“Zato predlažem da Ustavni sud donese odluku da Zakon o dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore nije u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom”, kaže Mugoša.

Osporenom odredbom zakona se, kaže Mugoša, nalaže predsjedniku države da raspiše vanredne izbore, koje Ustav ne poznaje, da skrati mandat SO, to je svakako ustavna, a ne zakonska materija. "Odredbom Ustava utvrđeno je da mandat Skupštine traje četiri godine i da joj može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem iii skraćenjem mandata".

“Suprotno navedenim odredbama Ustava osporenim zakonom se nalaže predsjedniku države da u opštini u kojoj je došlo do teritorijalne promjene prije isteka mandata raspiše vanredne izbore istoga dana kada i izbore u novoformiranoj optini”, navodi Mugoša.

Polazeći od odredaba Ustava, nesporno je, smatra on, da se osporenim zakonom krše ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom i načelo podjele vlasti jer se predsjedniku Crne Gore nalaže da raspiše vanredne izbore za Skupštinu lokalne samouprave koja je u mandatu, a da prethodno Skupština nije raspuštena iii joj nije skraćen mandat, od organa utvrdenih Ustavom.

“Zato predlažem da Ustavni sud donese odluku da Zakon o dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore nije u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom”, kaže Mugoša.

Mugoša je predlog za ocjenu ustavnosti Zakona dostavio 7. februara, a Ustavni sud je zatražio da se, prije njegove odluke, o tome izjasni crnogorski parlament u roku od 30 dana.

Bonus video: