Monstat tvrdi da Pavloviću nijesu dali imena i adrese građana

Pavlović je tražio da MONSTAT sprovede odluku Upravnog suda i dostavi mu elektronske baze podataka sa prethodnog popisa stanovništva
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 17:08h

Zavod za statistiku (MONSTAT) Anketnom odboru je dostavio elektronsku bazu podataka sa popisa stanovništva, ali bez imena građana, jer propisi ne dozvoljavaju da se bilo kome daju podaci preko kojih se može identifikovati neki pojedinac, ocijenjeno je u MONSTAT-u.

Bivši predsjednik Anketnog odbora Koča Pavlović tražio je da MONSTAT sprovede odluku Upravnog suda i dostavi mu elektronske baze podataka sa prethodnog popisa stanovništva, koje je tražio kako bi ih uporedio sa podacima iz biračkih spiskova i našao „fantomske birače”.

„Zavod je dostavio odgovor Anketnom odboru u formi rješenja, shodno presudi Upravnog suda, 7. februara 2014. godine. Dozvolili smo pristup elektronskim bazama podataka popisa Anketnom odboru, ali bez imena lica, još prilikom prvog zahtjeva u junu 2013. godine i podatke dostavili na CD-u”, navode u MONSTAT-u.

U Zavodu za statistiku ističu da dostavljeni podaci imaju sva tražena obilježja, ali bez mogućnosti da se pojedinac identifikuje kroz podatke jer to zabranjuju Zakon o zvaničnoj statistici i Zakon o popisu stanovništva.

„Princip statističke povjerljivosti podataka obezbjeđuje zaštitu individualnih podataka koji su prikljupljeni svim statističkim istraživanjima. Zaštita podrazumijeva da se nikome i ni pod kakvim uslovima ne mogu dati podaci preko kojih se može identifikovati neki pojedinac”, kazali su u MONSTAT-u, pojašnjavajući da se pod tim podacima podrazumijeva ime i prezime, matični broj, adresa stanovanja građana kao i odgovori na pitanja koji mogu biti korišćeni samo u statističke svrhe.

Bonus video: