Samostalnost Zete: Opozicija i SDP neće da Mugoša "kroji kapu"

Nebojša Matović (SDP) zalaže se za referendum na kome bi se građani izjasnili kakvu opštinu žele
7 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 19:49h

Opozicija, ali i SDP, koji sa DPS-om čini vlast u GO Golubovci, ne žele da Zeta postane opština u okviru Glavnog grada jer smatraju da bi im po tom scenariju i dalje “krojio kapu” gradonačelnik Miomir Mugoša.

Predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić, međutim, smatra da bi to bilo dobro prelazno rješenje dok se ne uradi transparentna studija ekonomske opravdanosti formiranja samostalne opštine.

“Pretpostavljam da jeste, s obzirom na brojne prednosti. Nakon toga ćemo iskoristiti ovaj model i transformisati se na kvalitetan način”, kazao je Radonjić.GO Golubovci bi, ukoliko poslanici u Skupštini Crne Gore Gore usvoje izmjene nekoliko zakona, trebalo da promijeni status i umjesto gradske postane opština u Glavnom gradu.

Izmjenama zakona, koje su pokrenule albanske partije i DPS, GO Golubovci i Tuzi će postati opštine u sklopu Glavnog grada sa svojom teritorijom, budžetom i nadležnostima, a birači novih opština će imati takozvani “dupli” glas, jer će glasati za svoj i parlament Podgorice.

Sa sjednice, Foto: Luka Zeković

Nebojša Matović (SDP) zalaže se za referendum na kome bi se građani izjasnili kakvu opštinu žele, jer bi, u suprotnom, Glavni grad ponovo odlučivao o finansijama.

“Za to sam da GO Golubovci nema tutora i da sama odlučuje. Ako može Petnjica, a uskoro i Gusinje, ni Zeta nije u gorem položaju, nego čak i u boljem”, istakao je Matović, podsjećajući da su odbornici SDP-a predložili da Skupština GO Golubovci razmatra pitanje referenduma u prvom kvartalu ove godine.

I šef kluba odbornika Nove Miroslav Brajović smatra da je referendum bolje rješenje. On je istakao da sve što se radi mimo volje građana nije “validno, demokratski i ponajmanje pošteno prema onima koji treba da odlučuju o svojoj budućnosti”.

Brajović je ocijenio da ni odbornici vlasti ni opozicije u GO Golubovci, bez obzira na pravni legitimitet koji su dobili od građana na prethodnim izborima, ne mogu samostalno odlučivati o tako značajnim pitanjima.

“...Nego da taj mandat vratimo svakom domaćinstvu, da sami građani odluče o budućnosti Zete i njihove djece. Sve mi ovo liči na još jednu u nizu prevara, koje će se desiti građanima Zete od vladajuće većine, koju u ovom trenutku čine DPS i SDP”, kazao je Brajović.

Brajović je ocijenio da ni odbornici vlasti ni opozicije u GO Golubovci ne mogu samostalno odlučivati o tako značajnim pitanjima

Pet godina potrebno da se stvori predviđena administracija

Radonjić je istakao da je bitno da svake godine u Zeti bude što više investicija, projekata i ulaganja, ocijenivši da će, i kada dobiju samostalnost, biti potrebno oko pet godina da se stvore potrebna administracija i službe u čemu su se do sada oslanjali na Glavni grad.

“Glavni grad je najsnažnija lokalna samouprava... Kada bi bili samostalni, odmah bih, na primjer, morao da oformim dvije službe - za finansije i za planiranje i uređenje prostora”, kazao je Radonjić.

Mamac za glasove

Aleksandar Kojičić (PzP) ocijenio je da mentalna i zakonska gimnastika kojom se želi doći do rješenja za statuse opština Golubovci i Tuzi navodi na zaključak da građane smatraju nezrelim ili građanima drugog reda.

“...Budući da nam nude kinder jaje opštine, opštinu u opštini, za koje niko ne zna kako će djelovati i funkcionisati, baš kao kod ove popularne dječje igračke. Pošto je kinder jaje 'mami para', tako su i ovakva rješenja mamac za glasove”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: