Između DPS i opozicije: Bez rasprave o izbornim aktima

Skupština juče nije nastavila rasparavu o izbornim zakonima
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2014. 16:11h

Skupština juče nije nastavila rasparavu o izbornim zakonima.

Ključ daljeg procesa nalazi se u rukama SDP-a čiji poslanici su pokušavali da dođu do dogovora sa opozicijom i DPS-om oko usvajanja zakona o izboru odbornika i poslanika, za šta je potrebna dvotrećinska većina, i zakona o finansiranju partija koji se usvaja prostom većinom.

Poslanici te partije podržali su na Odboru za ekonomiju amandman DPS-a kojim se u suštini ukida centralna uloga DIK u nadgledanju finansiranja partija i kampanje.

Izvor „Vijesti” iz SDP-a je naveo da u toj partiji još nisu donijeli konačnu odluku da li će podržati da DIK sprovodi nadzor finansiranja partija na način kako je predloženo u Nacrtu izmjena Zakona.

U SDP-u smatraju da su ključni problemi u tom aktu prevelika nadležnost DIK-a kada su u pitanju administrativne istrage i da u praksi to tijelo neće imati dovoljno kapaciteta da ih sprovede.

Drugo sporno pitanje za SDP je objavljivanje spiskova dužnika za struju na sajtu Ministarstva ekonomije, te dužnika za ostale račune na sajtovima lokalnih samouprava, što bi moglo biti kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka. Ipak, kako je kazao izvor iz SDP-a, ima dosta dobrih i prihvatljivih rješenja.

Desetine predloga

Na šest izbornih zakona podneseno je više od 100 amandmana, a najviše ih je uputio DPS, čiji su predstavnici uglavnom ćutali na Radnoj grupi. Pozitivna i DF su ocijenili da je riječ o novoj opstrukciju usvajanja izmjena izbornog zakonodavstva.

Samo na Zakon o izboru odbornika i poslanika, za koji su članovi Kolegijuma kazali da je usaglašen stiglo je blizu 60 amandmana.

Bonus video: