Divlji zapad za slobodu medija: Gubimo red u čekaonici EU

"Poslije majskih izbora, u Evropskom parlamentu vjerovatno će biti veća grupa evroskeptika koji će pomno skenirati svakog novog kandidata"
57 pregleda 4 komentar(a)
Blog, sloboda medija, Foto: Screenshot
Blog, sloboda medija, Foto: Screenshot
Ažurirano: 12.02.2014. 19:56h

Crnogorska Vlada bi trebalo da pripazi na upozorenja Brisela kada su u pitanju sloboda izražavanja, ako ne želi da je neke države preteknu na listi čekanja za ulazak u EU.

To je naveo „visoki zvaničnik EU” koga citira Žan Pol Martos u tekstu pod naslovom „EU bi trebalo pažljivo da kontroliše Crnu Goru: Divlji zapad za slobodu medija”, a koji je objavljen na sajtu Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

"Poslije majskih izbora, u Evropskom parlamentu vjerovatno će biti veća grupa evroskeptika koji će pomno skenirati svakog novog kandidata", rekao je visoki zvaničnik EU CPJ-u. "Dobro bi bilo za crnogorsku vladu da da se pozabavi ovim zbog čega je Brisel zabrinut ako ne želi da izgubi mjesto u redu u čekaonici", navodi u blogu na CPJ-u, Martos, kolumnista uticajnog belgijskog lista „La Soar” i profesor žurnalistike na katoličkom Univerzitetu u Levenu.

On ukazuje da je crnogorska vlast proizvela atmosferu neprijateljstva protiv nezavisnih medija i da koristeći državne resurse „raspiruje medijske kampanje protiv protivnika”. Reklamiranje u kritički nastrojenim medijima, navodi se tekstu, smatra se neprijateljstvom prema vladi, a kompanijama koje se tamo oglašavaju šalje se Poreska inspekcija. Državni novac odlazi u državni list „Pobjedu”, koja „papagajski ponavlja zvanične stavove vlasti”, piše Martos.

On podsjeća da se sloboda štampe smatra ključnim pokazateljem stanja ljudskih prava i demokratije u zemlji, te da je bitan uslov za članstvo u EU.„Na žalost Vlade u Podgorici, talas nedavnih napada na novinare i medije uzdrmao je štab EU u Briselu, gdje su zvaničnici za proširenje dobili zadatak da nadgledaju usaglašenost Crne Gore sa kopenhaškim kriterijumima u pogledu demokratije, ljudskih prava, vladavine prava i tržišne ekonomije.

Nedavne napade na medije osudio je i evropski komesar zadužen za proširenje Štefan File koji smatra da je kažnjivost za počinioca najbolje sredstvo da se spriječe ovakvi napadi u budućnosti.

Ali, kako može da se izbjegne nekažnjivost u zemlji u kojoj, kako je naglašeno u januarskom brifingu Investicionog fonda za razvoj medija, vladari njeguju kulturu nekažnjivosti”, navodi se u tekstu. Autor ocjenjuje da od sticanja nezavisnosti zemlja teško da je blistala u međunarodnim procjenama ljudskih prava, slobode medija ili borbi protiv korupcije. On podsjeća da je Crna Gora 2012. bila na zloglasnom spisku mafijaških država u društvu sa Mjanmarom, Venecuelom i Gvinejom Bisao.

On navodi da je proces integracija Crne Gore „opterećen sumnjama i preispitivanjima".

Bonus video: