Opozicija optužuje Mugošu: Placevi idu kome kome on kaže

"Formalno, tako i jeste - on najprije inicira izmjene DUP-a i usvajanje opštih odluka u Skupštini, za koje većina odbornika i ne zna na šta se odnose"
10 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 14:54h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša lično raspolaže imovinom grada i namješta prodaju placeva, a sve ostalo je samo forma, tvrde odbornici opozicije.

Mugoša je u više navrata, kao i u slučaju bliskog prijatelja porodice Đukanović, Vladimira Ivanovića, koji gradi vilu pored državne rezidencije na Gorici, negirao umiješanost u odluke o prodaji i ustupanju gradskog građevinskog zemljišta.

Formalno, tako i jeste - on najprije inicira izmjene DUP-a i usvajanje opštih odluka u Skupštini, za koje većina odbornika i ne zna na šta se odnose. Na kraju, ako njegov potpis i stoji na odluci, pravno-formalno je sve u redu jer se protekcionizam samo može naslutiti. Tako kažu u SNP-u i PzP-u.

Ranije je objavljeno da je 2008. godine, izmjenom DUP-a Nova varoš 2, Ivanoviću omogućena gradnja vile pored vile „Gorica”, za koju se vjeruje da je namijenja premijeru Milu Đukanoviću. Konačni dokument potpisao je Mugoša, iako je formalno odluku o prodaji parcele donijela Skupština glavnog grada. Odluka koju usvaja gradski parlament sadrži samo brojeve urbanističkih parcela, površinu i u okviru kog DUP-a se nalaze.

„Ne znamo o kojim se placevima radi, jer svi odbornici ne moraju znati DUP-ove i brojeve parcela”, kaže Branka Bošnjak (PzP), napominjući kako dolaze u stuaciju da glasaju za „mačka u vreći”.

Odbornici, dodaje ona, mogu znati što je prodato takođe načelno i to iz izvještaja gradonačelnika na kraju godine, a tada je sve kasno.

Klubu SNP-a je sporna i sama procedura. „Odluka o određivanju građevinskog zemljišta koje će biti predmet raspolaganja u 2014, 2013, 2012. i tako unazad godinama, je suprotna Zakonu i Statutu glavnog grada, a direktno i Zakonu o državnoj imovini jer Skupština raspolaže imovinom, a ne gradonačelnik”, kaže šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović.

Iz PG Biroa nijesu juče odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa primjedbama odbornika opozicije..

Možemo samo načelno znati što je prodato i to iz izvještaja na kraju godine, kaže Bošnjak

Odbornici moraju imati zadnju riječ

Vujović tvrdi da je generalna odluka gradskog parlamenta o prodaji zemljišta nedovoljno materijalizovan propis “kojim se ne može pokriti prodaja ovako velikih vrijednosti”.

“Mi se zalažemo da se o svakoj konkretnoj odluci izjasni Skupština glavnog grada. Jedino tako treba shvatiti primjenu zakona i statuta jer je to jedina mogućnost da Skupština raspolaže imovinom. Sve drugo je samo forma koja obezbeđuje prvom čoveku grada da on, umjesto Skupštine raspolaže imovinom”, kaže Vujović.

Galerija

Bonus video: